Najaarsactie: ’Maak een Zwerfie’

Bart Boele
Hoofddorp

De twitter-actie ’Maak een #Zwerfie’ komt er aan. Haarlemmermeerse jongeren worden dit najaar uitgedaagd een foto van zichzelf met zwerfafval op twitter te plaatsen, met vermelding van de locatie waar de foto is gemaakt. Doel is positieve reacties te krijgen doordat filmpjes en foto’s worden gedeeld en de berichten veel ’likes’ krijgen.

Doel van de actie is dat jongeren zich bewust worden van de aanwezigheid van zwerfafval op straat en in het openbaar groen.

Nog een actie is de campagne ’Raap iedere dag minstens 1 stuk zwerfafval op!’ Het idee achter die inzet is dat als een kwart van alle Haarlemmermeerders er gehoor aan geeft, al het zwerfafval verdwijnt. Beide acties gaan uit van het aloude principe ’goed voorbeeld doet goed volgen’. Om die reden wordt ook naar de basisscholen en het voortgezet onderwijs gestapt om aandacht voor zwerfvuil te vragen.

Vorig jaar is daar mee begonnen. Toen kreeg Haarlemmermeer 170.000 euro voor de aanpak van zwerfvuil. Het geld is afkomstig van de verpakkingsindustrie omdat die van de verplichte statiegeldregeling af wilde. Hoewel er eerst plannen moesten worden gemaakt die maar drie maanden effectief zijn uitgevoerd, was er vorig jaar al vijftien ton minder zwerfafval dan in 2013. Die lijn wordt dit en volgend jaar voortgezet. In 2014 moest evengoed nog 88 ton zwerfafval worden opgeruimd en dat kostte de gemeenschap 465.000 euro.

Om gerichter campagne te kunnen voeren, laat de gemeente een zwerfafvalonderzoek doen: als bekend is welk soort zwerfafval veel voorkomt, kan er een speciale aanpak op worden losgelaten. Er zijn al gerichte acties geweest.

Bijvoorbeeld alle bedrijfsafvalcontainers zijn uit het straatbeeld verdwenen en in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch is een project opgestart. In die wijk wordt bijvoorbeeld veel afval ’bijgeplaatst’ naast de ondergrondse containers in de afvalbrengparkjes. Samen met bewoners is door de gemeentelijke afdeling handhaving en toezicht aandacht gevraagd voor zwerfafval en er is ook samen opgeruimd. ,,Dit heeft geleid tot goede voorbeelden voor andere mensen in de wijk, temeer omdat hier in de lokale media ook aandacht aan is besteed’’, aldus de evaluatie van het afvalproject tot nu toe.

Er is voor de komende periode een budget van 240.000 euro nodig. Een deel van het geld van 2014 is namelijk nog over. Dat mag later dan het projectjaar worden besteed, als het maar naar de aanpak van zwerfafval gaat.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.