Orla de kikkerslikker ***

Orla de kikkerslikker. Foto GPD

Orla de kikkerslikker. Foto GPD

Ron Amesz

Regie: Peter Dodd.    Een aandachtsbehoeftige treiterkop maakt in de Deense animatiefilm 'Orla de Kikkerslikker' een dorpje onveilig. Enkele kinderen hebben geen zin om zijn geklier nog langer te gedogen. Al was het maar omdat hij hen hindert bij het uithalen van hun eigen kattenkwaad.

Als de kids de confrontatie aangaan met kinderbeul Orla slikt deze per ongeluk een kikker door, waarop hij besluit het leven van de kleine Victor en diens hond Braadworst zuur te maken. Ondertussen probeert dit jonge tweetal hun trucjes te vertonen in het rondreizende circus, dat zojuist hun dorpje heeft aangedaan.

De verfilming van een populair Deens jeudboek uit de jaren zestig kostte 5,5 miljoen Deense kronen, minder dan 1 miljoen euro. Enkele jaren geleden draaide je daarvoor nog niet eens een fatsoenlijke videoclip. Inmiddels blijkt het voldoende om een heel acceptabel geanimeerde computerfilm te maken. Ongetwijfeld telt daarbij de ervaring van de Engelse regisseur Pete Dodd, die eerder als animator meewerkte aan Tim Burtons 'Corpse Bride' en Wes Andersons 'The fantastic Mr. Fox'.

Bij alle technische vaardigheden die hij daarbij opdeed ontwikkelde Dodd helaas geen herkenbare stijl. De vormgeving van het door excentriekelingen bevolkte dorpje doet vaag denken aan de filmpjes van Wallace & Gromitt, terwijl de visuele grapjes aansluiten bij de drukke cartoonhumor van het (geflopte) Disney-werkstuk 'Meet the Robinsons'.

Samen met het onsamenhangende verhaal levert het een enigszins rommelige film op, die gelukkig levendig en vrolijk genoeg is om toch de aandacht vast te houden.

Fritz de Jong

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.