Buitenkaag is polders VVD-bolwerk

Haarlemmermeer

De VVD kan in Haarlemmermeer op een grote aanhang rekenen. Maar nergens in de polder scoorde de partij zo goed als in Buitenkaag.

Met 29 procent van de stemmen verzamelden de liberalen in Haarlemmermeer veruit de meeste stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. In Buitenkaag was de aanhang voor premier Mark Rutte nog groter: 38,9 procent. Dat blijkt uit de verkiezingsuitslag per wijk en dorp die de gemeente Haarlemmermeer heeft gepubliceerd.

Uit die publicatie meer opvallende cijfers. Dat Denk in veel polderdorpen 0,0 procent scoorde, maar in Graan voor Visch liefst 7,5 procent. Meer stemmen dan de PvdA en SP in de Hoofddorpse wijk verzamelden.

De PvdA zakte in Haarlemmermeer - net als in de rest van het land - naar een dieptepunt. In Pax haalden de sociaaldemocraten zeven procent van de stemmen, maar in Abbenes en Burgerveen slecht 2,0.

De PVV werd, ver achter de VVD, de tweede partij in de polder. De meeste stemmen op die partij komen uit Zwanenburg (25,2) en Lijnden/Boesingheliede (20,8).

Opmerkelijk is ook de uitslag van het stemkantoor op Schiphol, waar vooral mensen zullen hebben gestemd die daar werken. Mensen met een baan (op Schiphol) stemmen blijkbaar relatief vaak op D66 en GroenLinks. Beide partijen scoorden nergens zo goed als daar met respectievelijk 19,6 procent en 13,8 procent. De christelijke partijen vinden hun grootste aanhang juist in de dorpen in het zuiden van de polder. Het CDA behaalde in Weteringbrug 19,9 procent. De SGP verwierf in Lisserbroek 5,0.

Ouderenpartij 50Plus deed het goed in Rijsenhout 5,4 procent. In Cruquius waren daarentegen de meeste blanco stemmers: 0,4 procent.

De opkomst was met ruim 83 procent opmerkelijk goed. In Buitenkaag, Zwaanshoek en Hoofddorp-Centrum was dat zelfs boven de negentig procent.

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.