Salon Brussel vooral verkoopbeurs

Van onze verslaggever

Nog tot en met zondag staat de Brussel Expo geheel in het teken van nieuwe auto's en motorfietsen. De tweejaarlijkse show, die wordt afgewisseld met ’het salon’ voor lifestylevoertuigen, cabriolets, suv's en vrachtwagens, biedt dit jaar de nieuwste modellen en enkele Europese primeurs.

De grootste indoor showroom van België is het middelpunt van een enorme verkoopcampagne van de Belgische auto-importeurs en -dealers. Al in december startten tal van merken met hun actiemodellen en kortingen, de zogeheten saloncondities. Merken als Land Rover, Jaguar en Suzuki realiseren tijdens deze autoshow zo'n 33 procent van de jaarverkoop, terwijl bijvoorbeeld de Belgische tak van Peugeot hier een kwart van zijn jaarafzet binnenhaalt.

Eén wereldpremière

’Brussel’ is dus niet de salon van de grote nieuwigheden, maar een verkoopbeurs. Toch tonen de constructeurs veel auto's die nog niet eerder in België of Europa te zien waren. Er is slechts één wereldpremière te bewonderen in Brussel en dat betreft niet meer dan een facelift: die van de Toyota Verso.

Als Europese premières zien we onder andere de Fiat Tipo, Mercedes GLS, de Mini’s Cabrio en One D Clubman, Mitsubishi Space Star (facelift), Range Rover Evoque Cabriolet en Subaru Forester.

Rolls-Royce is niet bepaald hét merk dat in je opkomt als je aan autosport denkt. Toch is het dit prestigieuze label dat op de Autosalon van Brussel het roemruchte Spa-Franchorchamps eert met een speciale one-off van de Rolls-Royce Wraith. In feite ook een soort wereldprimeur. De speciale uitvoering is een initiatief van de Belgische importeur, de Ginion Group, waarvan de eigenaar een fervent autosport-liefhebber is. In samenwerking met de directie van het wereldwijd bekende circuit werd afgelopen jaar de Wraith Spa-Franchorchamps Edition bedacht. Met dank aan de heren van Rolls-Royce Motor Cars in het Engelse Goodwood was de 4-persoons coupé op tijd gereed voor zijn publieksdebuut op de Autosalon.

De creatie is zoals gezegd een ’one-off’. Meerdere exemplaren zullen er dan ook absoluut niet komen. De ambachtelijke lieden van Rolls-Royce Bespoke hebben de koets van de Wraith van de specifieke kleur Flagstone voorzien. De tint is een directe verwijzing naar het glooiende asfaltlint in de Ardennen. Over de gehele flank loopt een Single Red-sierlijn. Voor het schoeisel van de speciale editie heeft de importeur gekozen voor deels gepolijste lichtmetalen wielen in 5-spaaksdesign. Slechts een kenner ziet dat het hier om de Wraith Spa-Franchorchamps Edition gaat. Binnenin zijn er meer zaken die het unieke karakter van de 4-persoons coupé benadrukken. Het schijnt dat deze eenmalige Rolls reeds verkocht is voor iets meer dan vier ton.

De Volvo S90 is de grote afwezige op de beursvloer van Volvo, maar de Zweedse autobouwer heeft nu eenmaal de autotentoonstelling in Detroit, die ook op het moment plaatsvindt, de primeur gegund. Het weerhoudt de Belgen niet om alvast orders voor de bijna vijf meter lange sedan te schrijven.

De Belgische importeur heeft op de Brusselse autoshow al wel een prijslijst liggen, mochten er geïnteresseerden voor de nieuwe sedan voorbijkomen. Uit die uitvoerige folder blijkt dat het programma van de S90 kort na de marktintroductie aan het einde van de zomer wordt uitgebreid. De importeur heeft namelijk in de prijslijst al de instapversie opgenomen. Die prijslijst zal vanaf 2017 worden aangevoerd door een D3-motorisering. De D3 zal volgend jaar beschikbaar zijn in combinatie met een handgeschakelde 6-versnellingsbak of een 6-trapsautomaat. De krachtbron telt vier cilinders, die tezamen een slagvolume hebben van 2.0 liter. De met common rail-technologie en een turbo uitgevoerde dieselmotor levert 150 pk aan vermogen en genereert een koppel van 320 Nm, dat tussen 1750 en 2500 tpm voorhanden is.

Hoewel Volvo Nederland pas begin februari de prijsstelling van de S90 bekendmaakt, zal de voordeligste versie (D3) voor minder dan 45 mille worden aangeboden.

Ook motorfietsen

Een bezoek aan de Brusselse salon biedt altijd de mogelijkheid van een kijkje bij de nieuwste motorfietsen en de maxiscooters.

Gemotoriseerde tweewielers hebben, naast hun vele leuke kantjes, meer dan ooit een rol te vervullen binnen de mobiliteit. De markt is niet zo uitgebreid als die van de auto’s, maar toch zien we ook hier steeds meer verschillende genres en segmenten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.