Cars 2 ***

Patrick van den Hurk

In ’Cars 2’ bereiken de animaties van een door auto’s bewoonde wereld een griezelige graad van perfectie. Maar dat zijn we onderhand wel gewend van Pixar. Helaas blijven verhaal en karakterontwikkeling ditmaal achter bij de technische hoogstandjes.

Regie: John Lasseter & Brad Lewis. Met de stemmen van Owen Wilson, Larry the Cable Guy en de NL versie met stemmen van Hans Somers en Frits Lambrechts.En dat waren we nou juist helemaal niet gewend van Pixar. En we verwachtten het al helemaal niet van Pixar-baas John Lasseter, die zich als regisseur van de eerste ’Cars’ en twee onverwoestbare delen ’Toy story’ liet kennen als een meeslepende en een tikkeltje sentimentele verhalenverteller.

In de eerste ’Cars’ zagen we hoe we hoe de zelfzuchtige race-auto Bliksem McQueen veranderde in een enthousiaste teamspeler, tijdens een gedwongen verblijf in het slaapstadje Radiator Springs. Aan het personage McQueen viel na deel 1 weinig meer te ontwikkelen, en daarom richt Lasseter zich in ’Cars 2’ op McQueens roestige boezemvriend Takel.

Het gestuntel van deze blijmoedige domoor en opschepper leverde eerder een zeer amusante reeks korte cartoons op: ’Takel’s sterke verhalen’. Ook in ’Cars 2’ leveren de strapatsen van de takelwagen de nodige komische momenten op, met als kinderlijk blij makend hoogtepunt zijn bezoek aan een Japans autotoilet.

Genoeg om de film te dragen is het helaas niet. Terwijl Bliksem zich bezig houdt met een serie races in Tokio, Parijs en Londen, raakt de takelwagen betrokken bij een onnavolgbare spionagezaak. Het complot rond ecologisch verantwoorde brandstof houdt de aandacht nauwelijks vast. Gelukkig worden de kinderen voor wie de film bedoeld is genoeg afgeleid door de talloze kleine details en vooral: de non-stop actie.

De spannendste actie zit in de James Bond-achtige openingsscène. Het is jammer dat de makers de hierin schitterende superspion Finn McMissile - van een stem voorzien door Michael Caine - niet als hoofdpersoon hebben gekozen. Want ook al zijn Takel en Bliksem als hoofdpersonen in een lange speelfilm uitgespeeld: er zijn nog heel wat andere auto’s in het Cars-universum wier verhalen het wel waard zijn om verteld te worden.

Fritz de Jong

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.