Tuinders boos over Manpadslaan Heemstede

Het voorkeursmodel, waarin de volkstuinen moeten verkassen.

Sjaak Smakman
Heemstede

Tiny houses, earthships en zelfs een nieuwe, veel grotere baan voor de Bloemendaalse golfclub Mariënweide kwamen maandagavond langs bij de eerste bespreking van de inrichting van het Manpadslaangebied in Heemstede. Met honderden belangstellenden was de raadszaal tot de nok gevuld.

De uitkomst: D66-wethouder Sebastiaan Nieuwland gaat de komende maanden in gesprek met de grondeigenaren, volkstuinders, omwonenden en andere belanghebbenden bij het dertig hectare grote gebied tussen Groenendaal en Leyduin. Vooral de volkstuinders zijn boos.

Het leek vorig jaar een uitgemaakte zaak dat in het gebied alles zou blijven zoals het nu is, waarbij dan de bouw van een villawijkje in de zuidwesthoek geld zou genereren voor de inrichting van het braakliggende deel tot natuurgebied.

Maar met de toetreding van D66 tot het college veranderde dat: in ruil voor instemming met de Vomarplannen kregen de Democraten gedaan dat er eerst nog eens ‘omgekeerd’ naar het gebied wordt gekeken: eerst bedenken wat je nou eigenlijk wilt en dan kijken wat er nodig is om dat te betalen. Het ideaalbeeld van D66 om dat zonder woningbouw te realiseren is volgens het door de gemeente in de arm genomen bureau Rho niet realistisch.

1-2-3

Maar Rho kwam wel met een wat onverwacht model: houd het middengebied helemaal open en concentreer de woningbouw en andere voorzieningen langs de Manpadslaan en de Rivierenbuurt. Het kassenbedrijf van Admiraal moet daarvoor verhuizen – maar daar heeft het bedrijf geen moeite mee.

Voor de ontwikkelaars Parck Manpad en Synchroon, die in januari al tekeningen van het villawijkje presenteerden, is het wél een flinke tegenvaller. Maar hun vertegenwoordiger Willem Meuwese maakt zich voorlopig nog niet al te veel zorgen, liet hij dinsdag weten.

,,Wij zijn de grootse grondeigenaar in het gebied dus de gemeente zal er hoe dan ook met ons uit moeten komen, anders gebeurt er niets. En dit model zie ik nog niet een-twee-drie van de grond komen’

Het meest geschrokken zijn de volkstuinders, die dan ook massaal naar het gemeentehuis waren gekomen. Zestien jaar lang is het een onwrikbaar uitgangspunt geweest dat zij kunnen blijven zitten op hun plekken aan de Manpadslaan en de Herenweg, maar dat is nu losgelaten.

,,Er wordt een streep gezet door ongeveer 230 tuinen, waar hele gezinnen plezier aan beleven, waar kinderen weer leren waar hun groente en fruit vandaan komen en waar ouderen hun zo belangrijke sociale contacten hebben’’, aldus voorzitter Ineke van Huissteden. De volkstuinders zijn verbijsterd’.

Dat in het model volgens Nieuwland de volkstuinen even veel ruimte kunnen houden, kon de volkstuinders niet gerust stellen. Hun nieuwe grond komt dan namelijk voor een flink te liggen op de plek waar tientallen jaren lang bollen zijn geteeld en waar nu de oude kassen staan. ,,En die grond daar is beslist niet schoon’’, aldus van Huissteden: de bollenteelt is berucht vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Rekensom

Nieuwland vroeg en kreeg maandag groen licht van de raad om voorlopig door te gaan met het voorkeursmodel. Hij gaat de komende maanden met iedereen praten en denkt in september of oktober met een tussenstand te komen. Wellicht komt er dan ook meer duidelijkheid over de aantallen en soorten woningen die nodig zijn om het plan te financieren, want al die cijfers zijn geheim.

Meuwese trekt alvast de conclusie dat er in het voorkeursmodel veel méér woningbouw komt dan in de oude plannen.

,,Het is naïef om te denken dat er in dit plan níet veel meer rood komt. Je moet de volkstuinen verplaatsen en het kassenbedrijf van Admiraal, dat kost allemaal veel geld. En als je ook nog wat goedkopere woningen wilt bouwen in het gebied, heb je een lagere grondopbrengst en moet je meer bouwen. Ik ben erg benieuwd welke rekensom Nieuwland heeft gemaakt.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.