'Brandweerploeg slimmer indelen'

'Brandweerploeg slimmer indelen'.

Dagmar Aarts
Zandvoort

Een tweede uitrukpost voor de brandweer is volgens de Zandvoortse burgemeester Niek Meijer niet nodig.

Nancy Slot, inwoonster van de badplaats, is een petitie gestart voor een tweede uitrukpost. Aanleiding voor de petitie is de brand bij strandpaviljoen Far Out. Slot maakt zich zorgen nu de brandweerkazerne in de Duinstraat in het centrum is gesloten. Alle brandweerlieden moeten nu uitrukken vanuit de kazerne in de Linneausstraat in noord. ’s Avonds en in het weekend heeft de vrijwillige brandweer dienst. Bij een melding rijden zij vanuit huis naar de kazerne. Voor de brandweermannen die in het centrum of zuid wonen, kost dat nu meer tijd. Pas als iedereen er is, mag een brandweerauto vertrekken.

Onjuist

Volgens de burgemeester is de tekst die bij de petitie staat niet helemaal juist. ,,Er wordt gesuggereerd dat we eerst met twee uitrukposten tegelijk werkten. Dat is niet waar. De ene week had het centrum dienst, de andere week noord. Dat was toen een verantwoorde oplossing. Met de nieuwe kazerne moeten we kijken hoe we het nu goed kunnen regelen.’’

Gelet op het risicoprofiel van Zandvoort is het volgens Meijer niet nodig om twee uitrukposten te hebben. Ook financieel gezien is dat niet te verantwoorden volgens de burgervader.

Slim indelen

Meijer vindt dat brandweerzaken veranderen en dat je met je tijd mee moet gaan. ,,Op dit moment wordt gewerkt aan een proef bij de brandweer. De ploegen die dienst hebben moeten slimmer worden ingedeeld. De vraag is nu: hoe stel je een ploeg zo samen dat die eerste uitruk zo snel mogelijk is? We moeten twee of drie ploegen van de brandweer opnieuw organiseren. De brandweerlieden die ver van de kazerne wonen zullen niet meer op de eerste wagen zitten die uitrukt. Die kunnen op de tweede tankauto of op het redvoertuig, daarvan is de opkomsttijd later.’’ Daarnaast vindt Meijer preventie heel belangrijk. In de gebieden die ver van de kazerne liggen moet preventie, zoals brandmelders, komen.

Ook sommige brandweermannen maken zich zorgen over de opkomsttijden. Hoe kan dat? Meijer: ,,Het begin van de proef is niet voor iedereen duidelijk geweest. Een aantal mensen heeft de informatie nog niet gehad.’’ De burgemeester had eerst alles met de brandweer willen bespreken. Maar nu er door de petitie onrust is ontstaan, wil hij alvast uitleggen hoe het zit.

Extra belast

Een brandweerman, die niet met naam in de krant wil, denkt inderdaad dat brandweerlieden die ver van de kazerne wonen straks niet meer op het eerste uitrukvoertuig kunnen. ,,Daar zullen we naartoe moeten. Maar in de tussentijd zou de andere kazerne open moeten. Je kan het niet ineens veranderen. Bij een echt grote brand gingen we wel vanuit twee posten. Je kan wel een snelle ploeg willen maken, maar de mensen die dan dichtbij de kazerne wonen, worden extra belast. Daar moet op worden gelet. Iedereen doet dit naast zijn andere werk en naast het gezinsleven.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.