Cultuurgebouw wil meer

Bart Boele
Hoofddorp

’Meer’ is het centrale thema voor het Cultuurgebouw komende jaren. Meer bezoekers, meer activiteiten, meer optredens en meer eigen vermogen.

Uit het jaarverslag over 2016 blijkt dat de meer-route al is ingezet. Theater De Meerse, poppodium Duycker, het cultuurvormende Pier K en het Podium voor Architectuur noteerden meer activiteiten, meer deelnemers en meer bezoekers. De bibliotheek valt ietsje uit de toon met minder leden, maar daar staan weer meer uitleningen tegenover.

De fusie tussen de gebruikers van het Cultuurgebouw in Hoofddorp heeft gezien de klinkende cijfers goed uitgepakt. Maar de organisatie kijkt verder dan alleen Hoofddorp.

De bibliotheek van Nieuw-Vennep wordt in de Pier K-vestiging van dat dorp ondergebracht. Theater De Meerse en poppodium Duycker gaan daar vanaf 2018 voorstellingen en concerten programmeren. Om eenheid uit te stralen gaat de vestiging Nieuw-Vennep vanaf 1 januari 2018 ook Cultuurgebouw heten.

In Badhoevedorp wordt dit jaar de bibliotheek ondergebracht in het dorpshuis. Dat scheelt huisvestingskosten en levert meer aanloop op. De bibliotheek gaat in heel Haarlemmermeer de nadruk leggen op activiteiten bij scholen. Leerlingen stimuleren in het lezen is werken aan de eigen toekomst en tegelijk worden taalachterstanden bij kinderen en jongeren tegen gegaan.

Waar al werd gewerkt aan zoveel mogelijk openingsuren bij de bibliotheken wordt in het Cultuurgebouw ook ingezet op zoveel mogelijk activiteiten. Zoals in de zomermaanden, voor kinderen en jongeren die niet op vakantie gaan.

Kwetsbare groepen

Het Cultuurgebouw heeft inmiddels de verbinding gelegd met organisaties die er zijn voor ’kwetsbare groepen’, zoals Ons Tweede Thuis, Thuiszorg Gehandicapten, Roads en mantelzorgorganisaties.

De gemeente Haarlemmermeer heeft in 2016 een bedrag van 830.000 euro gekort op het Cultuurgebouw. Dat is opgevangen door te schrappen in de overheadkosten (een in plaats van twee directeuren) en hogere tarieven voor bijvoorbeeld individuele muzieklessen, waardoor het aantal deelnemers is gedaald en huisvestingskosten. Op een omzet van 21 miljoen is er nu een reserve van vier ton. Dat moet ruim een miljoen worden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.