Hart naakte molrat blijft goed

Leonie Groen

Het hart van de naakte molrat lijkt maar niet te verouderen. Dat concluderen wetenschappers uit nieuw onderzoek dat wordt gesteund door The American Heart Association.

Eerder bleek al dat het beestje stokoud wordt (wat voor ons zeshonderd jaar zou zijn) en dat het, als gevolg van zijn weefselstructuur, geen kanker krijgt. Onderzoekers willen nu weten waarom het hart van dit 13 centimeter lange knaagdier zo lang jong blijft terwijl het hart van alle andere zoogdieren veel eerder minder efficiënt wordt.

Uit het onderzoek blijkt dat het hart van naakte molratten in rust relatief langzaam klopt: het maakt ongeveer 250 slagen per minuut. Met het oog op zijn lichaamsomvang zou het hart dubbel zo snel moeten slaan. Ook blijkt het hart relatief weinig bloed te pompen en niet zo hard samen te trekken.

De bloeddruk van naakte molratten is heel laag. Maar ze kunnen hun hart zo een boost geven als het moet. Hun cardiovasculaire systeem lijkt geoptimaliseerd te zijn. De naakte molrat is verder uniek om zijn koudbloedigheid en om het leven in kolonies zoals mieren en bijen. Het dier leeft in Kenia, Ethiopië en Somalië.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.