Doorstart voor Haarlemse Honkbalweek

2016: Werper Tom Stuifbergen van Nederland in de finale van de Haarlemse honkbalweek tussen Nederland en Japan in het Pim Mulierstadion.

2016: Werper Tom Stuifbergen van Nederland in de finale van de Haarlemse honkbalweek tussen Nederland en Japan in het Pim Mulierstadion.© Archief

Theo Plasschaert
Haarlem

De Honkbalweek Haarlem maakt een doorstart. Honkballiefhebbers kunnen de periode van vrijdag 13 juli tot en met zondag 22 juli 2018 met onuitwisbare inkt markeren in hun agenda.

De aanvankelijke haalbaarheidsgroep, die sinds februari als een soort particulier initiatief in opdracht van het Platform Topsport Haarlem de mogelijkheden van een doorstart heeft onderzocht, geeft namelijk aan dat de voorbereidingen voor de 29-ste editie kunnen worden gestart.

Expertise

Er is nog geen besluit genomen of het een negendaags evenement met vijf teams wordt of met zes teams gedurende tien dagen. Bart Volkerijk, directeur van de KNBSB, is lid van de werkgroep en gaat vanuit zijn expertise onder meer zorgen voor het deelnemersveld.

,,In ons beleidsplan staat dat er jaarlijks een toernooi van internationale allure moet plaats vinden met deelname van Oranje. Dus in de oneven jaren het WPT in Rotterdam en in de even jaren de Honkbalweek. We willen kiezen uit landenteams die hoog op de wereldranglijst staan, maar vooral ook interessant zijn voor publiek en sponsoren.”

,,Wij geven de voorkeur aan vijf of zes deelnemers, met in volgorde van prioriteit Nederland, USA, Cuba, Japan (optie Tokio Giants), Puerto Rico, Italië, Taiwan, Curaçao, Canada en Australië. Belangrijk is dat er voor elk team voldoende duels geprogrammeerd kunnen worden. Als het lukt met de Japanners zou dat uniek zijn. Het is een van de grootste professionele honkbalorganisaties, vergelijkbaar met een MLB organisatie, die nog nooit in Europa te zien is geweest.”

Zes ton

Voormalig directeur Sportservice Noord-Holland Henk Uildriks fungeerde als tijdelijke werkgroep- voorzitter en is verguld met de uitkomsten:,, We hebben een conservatieve conceptbegroting van ruim zes ton, waarvoor we nog 70.000 euro commercële inkomsten dan wel kortingen bij leveranciers moeten realiseren. Dat is met nog een jaar te gaan zeker haalbaar. De netto opbrengst van de crowd fund ballenactie is trouwens € 5500. Heel blij zijn we met nieuwe toezeggingen van sponsoren van rond een ton en de substantiële bijdrage van de gemeente Haarlem van in totaal 120.000 euro. Wij zien daarna zeker mogelijkheden voor nog twee edities.”

In december 2016 trok de toenmalige Stichting om financiële redenen de stekker er uit. De oude Stichting zal tot een vergelijk komen met een aantal oude crediteuren, waarna een nieuwe Stichting zal worden opgericht. De eindverantwoordelijken voor de organisatie van de Honkbalweek zullen tevens het nieuwe Stichtingsbestuur vormen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.