Trekkertrek: veel rook en kabaal [video]

Trekkertrekfestival: zwarte rookpluimen tussen de biologisch geteelde aardappelen.© United Photos/Rob van Wieringen

Annemieke Windt
Nieuw-Vennep

Met een enorme zwarte rookpluim en veel kabaal spuit een tractor weg bij de start, om nauwelijks 25 meter later tot stilstand te komen. Andere trekkers doen het zaterdag beter, met een rustig vaartje rijden ze over de crossbaan langs de Spoorlaan in Nieuw-Vennep.

Tijdens het jaarlijkse Trekkertrek-festival, dat dit jaar voor de 22ste keer werd gehouden, blijkt duidelijk dat er nog steeds een stevig agrarisch hart klopt in Haarlemmermeer.

Het festivalterrein doet denken aan een agrarische tentoonstelling, zo veel verschillende tractoren zijn er te zien. De kraam met speelgoedvoertuigen verraadt ook het karakter van het evenement. Geen model Porsche 911, maar allemaal landbouwvoertuigen.

Het gaat om brute kracht bij het trekkertrekken. De zwarte rookpluimen, die verraden dat de motoren flink aan het werk moeten, steken schril af tegen een billboard dat aan de rand van het terrein staat. ,,Hier groeien bewust geteelde aardappelen, uien en granen.” Maar of die met de uitstoot van rook biologisch zijn, dat valt dan toch te betwijfelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trekkertrek is een van die evenementen waarvan stadsbewoners zich verbaasd zullen afvragen wat er nou precies gebeurt. Er staat een keur aan tractoren op het terrein die onder verschillende gewichtsklassen vallen.

De race bestaat eruit dat de voertuigen een blok beton op een oplegger voorttrekken door het zand. Dat blok beton schuift naar voren en wanneer het vooraan op de oplegger aankomt, draait de tractor vast. De voorwielen gaan de lucht in en de druk op de achterbanden laat zelfs de grootste banden eruit zien alsof ze ieder moment kunnen knappen.

,,Het gaat erom dat je zo ver mogelijk over de baan van honderd meter gaat”, leggen Marit van Wees en Marlou van Mil uit. Het tweetal komt wel vaker kijken naar trekkertrekken.

,,We kennen mensen die meedoen en dan is het leuk om te komen kijken.” Hoogste doel is het halen van de honderd meter lijn, een ’full pull’. De tijd doet er niet toe, denken ze.

Hooivorkhangen

Tijdens de races blijkt dat nieuw niet altijd beter is. Onverstoorbaar rijdt Erik Otter met een bijna antieke trekker over de baan en haalt een respectabele afstand van bijna zeventig meter. De bestuurder van bakbeest ’Geeltje’ breekt alle records waar het om geluidsvolume gaat. Met een gierende motor haalt hij bijna de honderd-meterlijn.

Op een kleinere baan kunnen de kleintjes alvast oefenen met een kleine tractor en achter een nog kleinere versie. Maar voor de lefjongens en -meisjes onder de jeugd is er ’hooivorkhangen’, een krachtoefening die het spijkerbroekhangen doet verbleken. Twintig minuten lang hangt Bart Kranenburg aan de verticale stok.

Hij heeft eerder zijn meerdere moeten erkennen in Sammy Jo Dol, die twaalf minuten bleef hangen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.