Concert om kerkraam te redden

Judy Nihof
Haarlem

Van vallend glas is gelukkig nog geen sprake. Toch moet er volgens Lodewijk van Grasstek snel iets gebeuren aan het circa 90 jaar oude glas in loodraam in de gevel achter het altaar van de Adelbertuskerk in Haarlem-Noord.

,,Het raam is zeer dringend aan restauratie toe’’, zegt Van Grasstek die in de beheercommissie van de kerk zit. ,,Het lood moet vervangen worden en de natuurstenen rozetten zijn in zeer slechte staat.’’ Het raam dateert uit de bouwperiode van de kerk: eind jaren twintig van de vorige eeuw.

Het raam verbeeldt het gevecht van Simson - ofwel Samson - met de leeuw, een verhaal uit de Bijbel. ,,Het is prachtig heroïsch uitgebeeld’’, aldus Van Grasstek.

Bier

Om de kostbare restauratie - van enkele tienduizenden euro’s - te kunnen bekostigen probeert de kerk de komende tijd op allerlei manieren geld in te zamelen, onder meer met concerten. Zo komt op 7 mei Het Marker Brass Ensemble belangeloos een benefietconcert geven.

Een deel van het geld voor herstel van het raam komt binnen via subsidies van fondsen, maar dan blijft er nog een aanzienlijk bedrag over dat de kerk zelf moet opbrengen. Volgens Van Glasstek leven er meer plannetjes die geld in het laatje kunnen brengen. ,,We zijn bijvoorbeeld bezig met een parochiaan die zelf bier brouwt. Het idee is een Simson en de Leeuw-bier te maken.’’

Volgens Van Grasstek heeft de Adelbertuskerk zijn financiën goed op orde. Om het onderhoud van het gebouw aan de Rijksstraatweg te bekostigen worden jaarlijks acht à negen grote concerten gegeven. Daarmee worden twee vliegen in één klap geslagen. De concerten vormen tevens een manier om buurtbewoners bij de kerk te betrekken. ,,De Adelbertuskerk moet een plek zijn voor de buurt’’, zegt Van Grasstek.

Enige jaren geleden is de pastorie van de kerk met eigen middelen verbouwd tot kinderdagverblijf. Kinderopvang de Wonderberk huurt het pand. De huuropbrengst komt het onderhoud van de kerk ten goede. ,,Daarnaast zorgt het kinderdagverblijf voor vitaliteit rondom het gebouw’’, aldus Van Grasstek.

Deurcollecte

De toegang tot het concert van het Marker Brass Ensemble op zondag 7 mei is gratis. Bezoekers mogen zelf weten of ze na afloop bij de deur iets geven of niet.

,,De toegang van het concert is gratis, omdat we de drempel zo laag mogelijk willen houden’’, zegt Van Grasstek. ,,Zodat ook de mensen die zelden of nooit naar een concert gaan omdat ze geen geld hebben voor een kaartje, erbij kunnen zijn.’’

Het concert begint om 14.30 uur. Het koperensemble onder muzikale leiding van Klaas Pereboom brengt zowel een klassiek als een populair repertoire.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.