Nijhuis blijft president-directeur Schiphol

een verslaggever
SCHIPHOL

Jos Nijhuis blijft twee jaar langer president-directeur van Schiphol Group. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Nijhuis bekleedt de functie al sinds januari 2009.

De verlenging geldt tot 1 januari 2019. Volgens de raad van commissarissen heeft Nijhuis afgelopen jaren met succes aan veranderingen bij de luchthavengroep gewerkt. „Zo is recent de basis gelegd voor de ontwikkeling van een nieuwe pier en terminal, het stationsgebied en de bereikbaarheid van Schiphol”, verklaart president-commissaris Louise Gunning-Schepers.

Salaris

Nijhuis levert flink salaris in. Het gevolg van de discussies over de Balkenendenorm voor toplieden van overheidsdeelnemingen. Weliswaar stijgt zijn salaris van ruim 395.000 euro naar 412.902 euro (de Balkenendenorm was vorig jaar 228.599 euro -red), maar de bonus wordt beperkt tot maximaal 20 procent daarvan.

Vorig jaar ontstond politieke ophef omdat Nijhuis een bonus van 3,5 ton in zijn zak mocht steken. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet daarna weten niet aan de toen geldende afspraken te kunnen tornen, maar de bonusregels bij een eventuele contractverlenging te zullen aanpassen. Schiphol is voor 70 procent in handen van de Nederlandse staat.

Passagiersgroei

Komende jaren zijn van groot belang voor de langetermijnpositie van Schiphol en Gunning-Schepers is daarom blij dat Nijhuis er nog twee jaar aan vast wil plakken. Volgens de president-commissaris zal er ook veel aandacht besteed moeten worden aan de omgang met knelpunten die ontstaan door de forse passagiersgroei op Schiphol. Ook het upgraden van het trein- en busstation staat hoog op de agenda.

Een ander belangrijk punt is het verder ontwikkelen van Lelystad Airport. Dat vliegveld moet op termijn korte tot middellange vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.