Geldkwesties

Durk Geertsma

Met onze familie sparen we voor een grote reis naar Amerika. Maar ik vind het jammer ons geld vast te zetten op een spaarrekening gezien de lage rente. Is beleggen niet beter?

Het zijn magere tijden voor spaarders. Vaak krijg je niet meer dan 1,75 procent rente, nog minder dan de inflatie. Wie ook vermogensbelasting moet betalen, ziet zijn kapitaal slinken. Beleggen lijkt een slim alternatief. Bedenk echter dat dit risicovol kan zijn. U heeft het geld over een paar jaar nodig, dus weinig tijd om eventueel verlies goed te maken. Verstandiger is het daarom het geld dat u al heeft gespaard, vast te zetten op een kortlopend deposito. De rente daarop is iets hoger en u hebt de zekerheid dat u het inlegbedrag niet kwijtraakt.

Wanneer u bereid bent om met uw geld meer risico te nemen, dan kunt u aan betrouwbare obligaties denken.

U schrijft dat bij een en/of-rekening meer mensen bij het bedrag op de rekening kunnen. Bij een en/en-rekening kan dat volgens mij niet zomaar. Is een en/en-rekening een goed alternatief als je je mederekeninghouder niet vertrouwt?

In theorie wel, want bij een en/en-rekening is bij iedere overschrijving toestemming van beide rekeninghouders nodig. Daar staat tegenover dat zo’n rekening niet praktisch is. Bij een en/en-rekening moeten beide rekeninghouders bij iedere transactie naar de bank komen. Internetbankieren is bij zo’n rekening niet mogelijk, je kunt alleen online het saldo bekijken. Wel kunnen de rekeninghouders afspreken welke transacties op voorhand gezamenlijke toestemming hebben en deze door middel van automatische incasso laten afschrijven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.