Haarlemse gemeenteauto’s stoten minder uit

Centraal wagenpark voor duurzame gemeentelijke voertuigen op de grond van Spaarnelanden.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Haarlem

Een van de duurzaamste wagenparken van Nederland bevindt zich officieel sinds dinsdag in de gemeente Haarlem. Spaarnelanden, gevestigd aan de Minckelersweg, levert en huisvest voortaan 24 ’groene’ gemeentelijke auto’s: zeven elektrische, zeven half-elektrische en tien met aardgas in een druktank.

De voertuigen zijn geen eigendom van de gemeente meer, maar worden voortaan geleased. De dieselauto’s zijn vervangen door elektrische auto’s. Het totaal aantal voertuigen gaat van 26 naar 24.

Wethouder Jeroen van Spijk (D66): ,,Haarlem loopt met het wagenpark voorop wat betreft duurzaamheid. Wij zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen. Voor ons is een voorbeeldfunctie weggelegd. De nieuwe auto’s zorgen ervoor dat onze uitstoot met vijftig procent terugloopt.’’

Niet alleen wordt de uitstoot van kooldioxide met de helft verminderd, ook bespaart de gemeente op de financiën door het centraal stallen van de voertuigen.

De gemeente is blij dat Spaarnelanden de leiding heeft genomen bij deze grote stap vooruit op het gebied van duurzaamheid. Van Spijk, onder wie Spaarnelanden valt: ,,Ik hoop dat het bewoners stimuleert om ook schoner te gaan rijden.’’

Geruisloos

Het bereik van een volledig opgeladen elektrische auto van Spaarnelanden is 200 kilometer. Een busje met een volle accu redt 140 kilometer. De zeven elektrische voertuigen zijn geheel geruisloos.

Wethouder Duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) en Van Spijk mochten namens de gemeente een testritje maken met de nieuwe elektrische voertuigen.

Sikkema: ,,Je hoort het helemaal niet dat er iemand voorbij zoeft. Met dit interne wagenpark bij Spaarnelanden hebben we mooi al onze voertuigen bij elkaar.’’

Naast het huisvesten van een van de schoonste wagenparken van Nederland, verzorgt Spaarnelanden de keuring en reparatie van specialistische voertuigen, zoals veegmachines en brandweervoertuigen.

Spaarnelanden heeft mensen in dienst die bij beschadigingen niet alleen een diagnose kunnen stellen, maar ook reparaties kunnen uitvoeren.

Spaarnelanden stelt voortdurend bezig te zijn met milieubewuste oplossingen. Zo is laatst een duurzame spuitcabine voor auto’s en vrachtwagens aangelegd. Een nieuwe duurzaamheidstechniek zorgt ervoor dat het laksysteem dertig procent minder lak verbruikt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.