Flyboarden is een sensatie

Flyboarden: balanceren op een waterstraal. Foto Bert Beelen

Nanska van de Laar

Een omgebouwde jetski, 260 pk, 3 bar vermogen, 70 liter water die per seconde door een slurf wordt gejaagd en een gek die het aandurft om in de schoenen van het flyboard te stappen. Meer is er niet nodig voor een ochtendje sensatie.

Voor Wisse Vellinga (16) uit Oosterbeek kan deze zaterdagochtend niet stuk: hij is de gek die vrijwillig in de schoenen stapt om zich voor 20 minuten Superman te voelen. Vliegen over het water van recreatieplas De Groene Heuvels bij Ewijk. „Zoiets gaafs heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt hij.

Flyboarden is op dit moment dé sensatie in de categorie extreme sporten. Het is vooral een demonstratiesport, te zien tijdens festivals, evenementen of tewaterlatingen van schepen. Een krachtige waterstraal stuwt je omhoog, meters boven het wateroppervlak. Een beetje evenwichtservaring en gebrek aan angst doen de houten Klaas in de flyboarder vergeten. Er zijn salto’s voor- en achterwaarts te maken, maar ook duik- en springacties als een dolfijn.

Tijdens een eerste kennismaking komt het niet zover, dan ben je al blij dat je loskomt uit het water. Alex Swamipersad van Xtreme Marine Sports, een gespecialiseerd Flyboard Experience Center, wil wel even voordoen hoe het moet. Terwijl zijn collega op de jetski plaatsneemt (varen is er niet bij; al het vermogen wordt in de waterslang gestuwd), komt Alex los van het water. En niet zo’n beetje ook: al snel torent hij zo’n tien meter boven het water uit. Een surrealistisch beeld op die zo vredige Ewijkse plas.

Backflips

Terwijl duikers toekijken en een waterhoen wegschiet, gaat Alex letterlijk los. Als lid van het Fly Board Showteam zijn ’backflips’, ’three sixties’ en ’dolfijnen’ voor hem een eitje. „Je hoeft geen speciale capaciteiten te hebben om dit te kunnen”, haast hij zich te zeggen. „Laatst hebben twee meisjes van 11 jaar het gedaan. Vanmiddag komt mijn schoonvader van 65 het proberen. Leeftijd en gewicht spelen geen rol; je mag zelfs 130 kilo wegen. Een zwemdiploma is verplicht, een beetje conditie is meegenomen. Want het is wel zwaar. Om die reden is 20 minuten de limiet voor beginners. De volgende dag voel je alle spieren in je kuiten en bovenbenen.”

Hakken- en tenenwerk

Wisse, inmiddels gehuld in een wetsuit, de voeten strak verpakt in een soort astronautenschoen, het hoofd in een helm, krijgt op de steiger instructies. „Zodra je in het water ligt, neem je de zwemhouding aan”, zegt Alex. „Kijk naar de horizon, zorg dat je knieën op slot zijn en probeer een rechte houding aan te nemen zodra je uit het water komt. Duw je tenen naar beneden. Da’s belangrijk: je evenwicht hangt af van dat hakken- en tenenwerk.”

Het klinkt niet te ingewikkeld. Wat blijkt: dat hoeft het ook niet te zijn. Verrassend snel komt Wisse los van het water. Eerst een klein eindje, dan hoger en hoger. Toch zeker een meter of drie. En dat voor een beginner. „Is hij een skater of een snowboarder misschien?’’, vraagt Alex zich af. „Ervaring met evenwichtssport helpt.” Na een minuut of 15 gaat het steeds beter. Dan krijgt Wisse de vraag of hij wil ’dolfijnen’. „Tuurlijk”, klinkt het met ongeloof. „Zou dat echt nu al lukken”? En zie: de instructies blijken te werken, Wisse wordt uit het water gelanceerd en duikt een paar meter verderop weer onder. En nog eens, en nog eens. Na ruim 20 minuten wordt de motor van de jetski uitgedraaid.

Spannend

De volgende dappere flyboarders hebben zich op de steiger verzameld. Douwe Ruhe (38) uit Wageningen en Sari Prins (35) uit Ede zien hier de lol wel van in. „We geven elkaar graag een belevenis cadeau. Na paragliden en parachutespringen, is dit weer iets nieuws. Spannend en leuk”, zegt Douwe. „Supergaaf”, vindt ook Sari. „Het is prijzig, maar dat heb ik er wel voor over.”

Een paar minuten later gaat Douwe te water. Hij worstelt en komt boven. Opnieuw proberen. Het kost Douwe veel moeite. 20 minuten later hangt hij uitgeput aan de steiger. Hij heeft het benauwd vanwege zijn astma. „Maar wat was dit gaaf”, klinkt het. „Dit moét je een keer meemaken.”

Op waterkracht

Flyboarden is in 2011 bedacht door de Fransman Frank Zapata.

Krachtbron is de mpeller (inwendige schroef) die in de jetski. Hierop zit een pijp waar water met volle kracht ingespoten wordt. Via een 18 meter lange slang waar het water door stroomt, word je omhoog gestuwd.

De waterscooter fungeert als krachtige waterpomp. Varen kan hij niet, sturen slechts een beetje. Geoefende flyboarders kunnen tot 11 meter boven het water vliegen en duiken als een dolfijn.

Op vaste locaties in heel Nederland kun je bij Xperiences flyboarden. Voor 65 euro ben je voor 20 minuten Super(wo)man. Leuk voor bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeestjes of speciale gelegenheden.

• Flyboarden is in 2011 bedacht door de Fransman Frank Zapata

• Krachtbron is de impeller (inwendige schroef) die in de Jetski zit. Hierop zit een pijp waar water met volle kracht ingespoten wordt. Via een 18 meter lange slang waar het water door stroomt wordt je omhoog gestuwd

• De waterscooter fungeert als krachtige waterpomp, varen kan hij niet, sturen slechts een beetje

• Geoefende Flyboarders kunnen tot 11 meter boven het water vliegen en duiken als een dolfijn

• Op vaste locaties in heel Nederland kun je bij Xperciences flyboarden

• Voor 65,- ben je voor 20 minuten super(wo)men

• Leuk voor bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeestjes of speciale gelegenheden

Kijk voor meer informatie op www.ikwilflyboarden.nl, spectaculair zijn de filmpjes op YouTube.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.