'Beter scheiden afval is dubbel verdienen'

Sjaak Smakman
hillegom

het kan allemaal een stuk beter met het huisvuil in Hillegom, zowel met de scheiding als met de kosten, vindt de onafhankelijke Rekenkamercommissie.

Qua kosten is Hillegom in de Bollenstreek niet echt duur, maar als je het vergelijkt met het landelijke gemiddelde ligt dat anders. Vooral eenpersoonshuishoudens zijn met 258 euro per jaar ruim zes tientjes duurder dan de gemiddelde eenpitter in Nederland.

Voor gezinnen, die voor 285 euro worden aangeslagen, is het verschil nog altijd een kleine vier tientjes, heeft de Rekenkamercommissie uitgevonden.

Ook met de scheiding van het afval wil het nog niet erg lukken. De landelijke doelstelling is over een paar jaar tweederde van het afval al gescheiden in papier, plastic, glas, gft en restafval wordt aangeboden.

Hillegom ligt alleen bij het gft op schema. Aan de andere kant: als je ook hier naar de landelijke cijfers kijkt, doen de Hillegommers het op alle fronten beter dan gemiddeld.

Dit jaar kregen de Hillegommers geld terug van hun afvalstoffenheffing omdat eerder te veel was gerekend. Dit jaar is dat voordeeltje vervallen, maar voor 2016 zit er weer een voordeeltje aan te komen: het nieuwe afvalcontract betekent een besparing van bijna 25 euro per huishouden.

Zaak is nu vooral om de Hillegommers hun afval beter te laten scheiden, vindt de politiek. Want beter scheiden betekent méér inkomsten uit nog grondstoffen én minder stortkosten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.