’Dit is het nieuwe uitgaan’

Hans Visser
Amsterdam

Amsterdam heeft op cultureel gebied veel te bieden. Elke donderdag belicht deze krant een aspect daarvan. Vandaag het Festival Kantor dat morgen begint.

Zet een paar meiden met ambitie bij elkaar en er ontstaat een idee, misschien wel een festival. Morgen begint in Amsterdam het tweede festival Kantor, een feest met opera, ballet, film, beeldende kunst, literatuur, muziek en wat al niet.

Leuk? Het festival kreeg onlangs de Cactus Award, een prijs ter gedachtenis aan de tien jaar geleden vermoorde Theo van Gogh.

Kracht

Initiatiefneemster Kunna Haan: ,,Theo prikkelde met zijn ideeën de stad en wij kregen die prijs, omdat wij dat ook doen met deze nieuwe manier van uitgaan. Onze kracht is dat we daarvoor allerlei grote instellingen in één weekend onder één dak brengen en daarmee een nieuw publiek prikkelen om kennis te maken met al die verschillende genres.’’

Het idee ontstond toen Kunna met drie vriendinnen uit de ’creatieve sector van Amsterdam’ vaststelden dat er veel kantoren leeg staan én dat er behoefte was aan een soort feest voor mensen zoals zijzelf: jong, creatief, maar veel te druk om zich af en toe lekker in allerlei kunstvormen te verdiepen.

Verrassen

,,We wilden niet het zoveelste festival organiseren, want er zijn er al zoveel. We wilden mensen verrassen, enthousiast maken voor iets wat ze nog niet kennen.’’

Daarin stonden ze niet alleen. Het aantal instellingen van kaliber is indrukwekkend, zoals filmmuseum Eye, Nationale Opera en Ballet, Stedelijk Museum en ’cabarettheater’ De Kleine Komedie.

Er staat veel kantoorruimte in Amsterdam leeg, maar: ,,De zoektocht naar een geschikt pand is lang, alleen al omdat je iets zoekt waar je per dag zo’n 2500 bezoekers moet kunnen ontvangen. Je moet daar bijvoorbeeld voldoende toiletten hebben. Het is daarbij een groot financieel risico. Toch ga je door, gedreven door een ideaal.’’

Brandweer

,,Je praat dan met vastgoedmensen, beheerders, de gemeente en dan moet je nog de nodige vergunningen zien te krijgen. De brandweer moet het natuurlijk ook goed vinden. Gelukkig gaf de gemeente alle medewerking.’’

,,We zitten nu in Sloot Office aan de Zekeringstraat in Sloterdijk, vlakbij metrostation Isolatorweg. Het stond drie jaar leeg, maar het is voor ons een ’vet’ pand: vier verdiepingen, met acht vleugels en ondanks dat het drie jaar leeg stond is het goed onderhouden. Geen spinnenweb te vinden. We mochten zelfs een systeemplafond weghalen voor de dansers van Het Nationale Ballet.’’

Bonus

Dat de instellingen het festival serieus nemen blijkt ook uit de bonus die festivalgangers krijgen. ,,Die instellingen geven kortingen en vrijkaarten als je daar de komende twee weken op bezoek gaat. Bij kantoorpanden horen bonussen, zou je haast zeggen.’’

Uniek? ,,Natuurlijk vind je ook in het buitenland kantoorpanden die cultureel worden gebruikt, maar een festival zoals dit? Nog nooit iets over gehoord.’’

’Kom je interesse vernieuwen op Kantor’

Vanuit de gedachte ’Vernieuw je interesse’ biedt het festival Kantor dit weekeinde een prachtig aanbod aan vele vormen van uitgaan met een aangename dosis cultuur.

Filmmuseum Eye maakte voor deze gelegenheid de tentoonstelling ’Fashion in motion’ over een eeuw kledingontwerpen voor speelfilms. Het Stedelijk Museum Amsterdam biedt een smaakmaker voor de expositie ’On the move - Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving’.

Het IDFA presenteert zondag met ’Delicatessen’ een voorproefje van het komende festival.

Het Nationale Ballet brengt The Junior Company met het ballet ’Embers’ en choreograaf Ernst Meisner vertelt. Voor hen is de vloerbedekking vervangen door een dansvloer. Voor een klapper zorgt ook De Nationale Opera met opera voor beginners, een expositie van spectaculaire kostuums uit ’Der Ring des Nibelungen’ (foto), de opmerkelijke campagnefilms van Petrovsky & Ramone en optredens van de afdeling talentontwikkeling.

Bohème

Bovendien is er een ’making of’ van Puccini’s opera ’La Bohème’, die in december wordt gespeeld. De Engelse regisseur Benedict Andrews komt daarover vertellen, de sopraan Joyce El-Khouryer treedt op. Nooit eerder pakte het operahuis zo uit.

In het Tropenmusem is nu een expositie te zien die Jasper Krabbé daar samenstelde met wat hij daar vond in het depot. Hij richtte daarmee zijn imaginaire huis in. Dat wordt op Kantor uitgebreid met een kantoor.

De voorhoede van het Amsterdamse nachtleven is met optredens te vinden op de bovenste verdieping, waar een industriële club is ingericht. Daar zijn optredens van onder anderen Joost van Bellen, Vriendje van Ferry en Radio Noet-Noet.

Zondag krijgt het begrip ’lunch’ een nieuwe draai met eigenzinnige kunst en muziek tussen de gerechten.

Festival Kantor, Slootoffice, Zekeringstraat Amsterdam, 14 t/m 16 november ( vrij en za, 16-02 uur; zo 12-21 uur). Informatie:

www.kantorweekend.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.