Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer groeit met de stroom mee

Nico Bus van Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Er moeten nog twee lokalen worden ingericht voor de inburgeringscursussen, zodat die niet langer bij de Marktpleinkerk gegeven hoeven te worden. Verder is Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer erg blij met de nieuwe accommodatie aan de Daalmeerstraat 4.

Moest de organisatie zich in het gebouw van Meerwaarde met driehonderd vierkante meter behelpen, het eind januari betrokken pand op bedrijventerrein Hoofddorp-Noord biedt drie maal zo veel ruimte. ,,Dat past in ons streven om alles onder één dak te hebben. Mensen die voor een inburgeringscursus komen, kunnen dan ook naar het spreekuur’’, meldt Nico Bus, projectmedewerker van het team inburgering.

Na jaren waarin maximaal honderd vluchtelingen met verblijfsvergunning werden gehuisvest is Haarlemmermeer de achterstand aan het inlopen. Zo kregen vorig jaar 302 statushouders onderdak in de polder. Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer groeide mee met de stroom. Het aantal beroepskrachten ging in 2016 van 7 naar 15 (parttimers), het aantal vrijwilligers van 145 naar 228.

Voor een deel gaat het om mensen met een verleden als vluchteling of asielzoeker, zoals Irakezen die hier tien jaar geleden kwamen en jarenlang in onzekerheid leefden. ,,De Syriërs van nu hebben het beter’’, hoorde Bus hen laatst zeggen. ,,Die krijgen vrij snel een status en recht op een eigen plek.’’

De 302 statushouders die vorig jaar in de polder werden gehuisvest, kwamen uit Syrië (226), Eritrea (40), Iran (13), Somalië (7), Uganda (6), Irak (5), Ethiopië (1), Kameroen (1), Pakistan (1), Palestina (1) en Rwanda (1). In totaal 107 woningen werden voor hen beschikbaar gesteld: 53 voor alleenstaanden, 37 tot vier personen en 17 voor meer dan vier personen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.