VVD zet vraagtekens bij Haarlemse afvalpas

Annalaura Molducci
Haarlem

De VVD stelt tijdens de komende raadsvergadering donderdag vragen over het gebruik van de Haarlemse afvalpas. Volgens een voorzieningenrechter in Arnhem houdt de afvalpas illegaal persoonsgegevens bij.

Gemeenteraadslid Jeroen Boer zegt dat de rechter heeft vastgesteld dat de Autoriteit Persoonsgegevens eerder dit jaar niet had mogen beslissen om de situatie, waarbij via de afvalpas illegaal persoonsgegevens van gebruikers worden bijgehouden, voorlopig te gedogen in Arnhem.

,,De kans is dus groot dat Arnhem de afvalpas voor inwoners voorlopig niet meer mag gebruiken’’, is zijn conclusie.

,,Ook in Haarlem gebruiken we afvalpassen om afvalcontainers te openen. Daarnaast hebben we registratiechips in de duo-containers voor plastic en papier zitten, die door Spaarnelanden worden beheerd.’’

Ontbreken

Volgens Boer heeft de VVD al in juli 2014 vragen gesteld over de privacy met betrekking tot afvalcontainers. ,,Dit was naar aanleiding van de invoering het Container Management Systeem (CMS) in Haarlem waarbij duo-rolcontainers uitgerust worden met een registratiechip.”

Boer stelt dat de VVD zich toen terecht zorgen maakte over de privacy van bewoners met betrekking tot het registreren van allerlei gegevens.

Naar aanleiding van die vragen, gaf wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) toen in een brief toe dat ze haar zaken niet op orde had. Er bleek een belangrijk protocol te ontbreken, zodat de privacy, zoals de wet die ziet, volledig is gewaarborgd en dat een onafhankelijke derde toeziet op de naleving.”

Boer wil nu weten in hoeverre de uitspraak van de voorzieningenrechter in Arnhem gevolgen heeft voor het gebruik van de Haarlemse afvalpassen en registratiechips.

Het raadslid: ,,We moeten zeer terughoudend zijn met het registreren van gegevens. Helemaal als daar een bedrijf bij is betrokken zoals Spaarnelanden. Er zijn de afgelopen tijd weer talloze voorbeelden geweest, waarbij gegevens op straat kwamen te liggen.”

Op dit moment worden in drie wijken containers met registratiechips uitgegeven.

Koppeling

,,De container en afvalpas horen bij een bepaalde woning. Dit betekent koppeling aan een adres. In de zin van de Wet bescherming van persoonsgegevens (WBP) gaat het hier om directe persoonsgegevens en is de wet dus van toepassing. Dit betekent dat het bedrijf dat de containers uitgeeft, in dit geval Spaamelanden, moet handelen volgens de richtlijnen van deze wet. De gemeente laat weten dat de vragen donderdag worden beantwoord.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.