'Straling Teylerplein niet te hoog'

Paul Lips
Haarlem

Het gehalte aan zogeheten ‘elektrosmog’ aan een flat aan het Teylerplein is niet te hoog. Bewoners van de flat maken zich zorgen om de gezondheid, omdat zij van mening zijn dat de elektromagnetische straling te hoog zou zijn. In opdracht van woningcorporatie Ymere is er een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de waarden niet te hoog zijn in relatie tot de landelijke normen.

Een en ander blijkt uit het onderzoek naar potentiële blootstelling aan ElektroMagnetische Velden (EMV) door veiligheidskundigen van de firma Ericsson.  In juni werd op diverse plekken in en om de flat aan het Teylerplein gemeten.

Veiligheid

Woordvoerder Nathalie Roet van Ymere: ,,De gemeten waarden in de woning, gebouw, dak en balkon variëren tussen de 0,5 en 6 Volt per meter. De maximaal toelaatbare waarde is 28 Volt per meter.  Ver binnen de norm dus. Daarbij is het belangrijk te weten dat die straling op vele manieren kan ontstaan: door diverse apparatuur inclusief de antennes op het dak. Denk aan de magnetron en de draadloze telefoon in een woning. Ymere neemt de resultaten van deze deskundige meting serieus. Wij willen ook dat onze huurders veilig en gezond wonen. Wij zijn blij met deze uitkomst.’’

Concentratieproblemen

Teylerplein-bewoners Toon Spoor, Albert en Joke Keevel zijn een andere mening toegedaan. Zij hebben last van de uitstoot van elektrosmog, die veroorzaakt zou worden door een Universal Mobile Telecommunications System (UMTS), een telefoonmast op het pal boven de vijfde verdieping gelegen dak. Spoor zegt aan het eind van de middag ‘kapot’ te zijn en last te hebben van concentratieproblemen en verminderde energie. Hetzelfde geldt voor buurman Albert Keevel, voorzitter van de bewonerscommissie. Keevel en Spoor zullen dit de komende periode voorleggen aan de huisarts.  Daarnaast is Spoor van mening dat de bewoners onvoldoende op de hoogte zijn gesteld van de aanwezigheid van de telefoonmast, en eist daar alsnog inspraak over.

Toon Spoor laat zich in het contact met Ymere adviseren door een bevriende ervaringsdeskundige met betrekking tot het fenomeen ’elektrosmog’, Vera Verhagen uit Haarlem-Noord. Daarnaast zijn er contacten met de politieke partij Trots Haarlem, die ’veiligheid’ hoog in het vaandel heeft staan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.