Jeugd

Hanneke van den Berg

Luigi Ballerini: ’Mijn naam is nul’. Vert. Veerle Willems. Uitg. Clavis, €15,95.

Een haast ouderwets spannend tienerboek dat zich afspeelt in het heden. Daar zouden er meer van moeten zijn. Natuurlijk lezen jongeren graag over onderwerpen die henzelf aangaan, maar soms is het ook fijn om gewoon even met een boek in een andere wereld te verkeren. Gewoon op avontuur gaan, iets spannends beleven, al is het maar in je hoofd. Dat is met ’Mijn naam is nul’ niet zo moeilijk.

Nul is bijna veertien en weet niet beter of zijn leven bestaat uit het oefenen met drones. Hoe meer doelen hij raakt en hoe preciezer zijn aanvallen zijn, hoe meer complimenten hij krijgt van de vrouwelijke stem uit de speaker. Hij heeft haar nog nooit gezien, maar ze komt het dichtst bij wat een moeder voor hem zou kunnen zijn.

Op een dag wordt hij wakker en ontdekt dat zijn besloten wereld compleet veranderd is. Hij kan opeens naar buiten lopen en voelt voor het eerst sneeuw onder zijn voeten. Het is zo koud dat hij bewusteloos raakt.

Een arts vindt hem en neemt hem mee naar huis.

Voor Nul is deze nieuwe wereld beangstigend. Alles is anders en omdat hij er niet aan gewend is aangeraakt te worden, is hij ook doodsbang.

Als de arts en haar man ontdekken dat de jongen in gevaar is, vluchten ze met hem de bergen in. Een spannend avontuur begint.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.