Heemstede wil nog geen lobbyist

Sjaak Smakman
Heemstede

Een speciale ambtenaar om te zorgen dat er ook echt wat gaat gebeuren aan betere fiets-, ov- en autovoorzieningen in Zuid-Kennemerland is akkoord, maar om ook nog voor 70 mille een lobbyist in te huren om subsidies van elders binnen te slepen gaat de Heemsteedse politiek vooralsnog net een stapje te ver.

Vorige week was in de commissie ruimte al het nodige gemor te horen over het mobiliteitsfonds, waarin naast Heemstede ook Bloemendaal, Haarlem en Zandvoort jaarlijks geld storten. Over tien jaar moet daar uiteindelijk een kleine 20 miljoen in zitten, maar vijf jaar na de start van het fonds is het eigenlijk voor niemand meer echt duidelijk wat nou precies nut en noodzaak van het fonds zijn. Moet je gewoon doorsparen of kun je tussentijds ook al geld gaan uitgeven? Vorig jaar werd er al wat geld uitgegeven, komend jaar moet dat bijna drie miljoen worden waarmee het fonds meer dan gehalveerd wordt. Haarlem, dat overigens ook verreweg het meeste aan het fonds bijdraagt, is daarbij spekkoper met 1,2 miljoen voor het kruispunt Amerikaweg-Schipholweg en een half miljoen voor de Rode Loper in Haarlem-noord. Daarnaast wordt een half miljoen uitgetrokken voor fietsparkeren bij de stations, waarvan vooral Heemstede en Bloemendaal profiteren gezien het plan voor extra fietsparkeerplekken bij station Heemstede-Aerdenhout

Lobbyist

De Heemsteedse partijen beklaagden zich vorig week al over het gebrek aan regie in het fonds. Elk van de vier gemeenten neemt een deel van het werk op zich, maar eigenlijk heeft geen enkele gemeente daar de menskracht voor. Om dat te doorbreken moet er een aparte programmamanager komen die zorgt dat de projecten voor volgend jaar - overigens vooral in de sfeer van onderzoek en verdere voorbereiding - ook echt van de grond komen. PvdA’er Johan Maas zei zelfs gewoon tegen de plannen jaar te gaan stemmen en VVD’er Cees Leenders vroeg zich af of het fonds eigenlijk nog wel bestaansrecht heeft.

Zover ging de Heemsteedse raad uiteindelijk donderdag niet, maar op initiatief van D66 gaf de raad wel een schot voor de boeg: de raad wil nauwer betrokken bij de plannen en wil graag eens met de collega’s in de andere gemeenten om de tafel. De lobbyist, die al op 1 mei zou moeten beginnen, moet van de Heemsteedse raad maar minimaal een jaartje wachten totdat duidelijk is wat die nou eigenlijk concreet moet gaan doen. Of de lobbyist daarmee voorlopg ook echt van de baan is moet nog blijken: voor een besluit is een meerderheid nodig, in dit geval drie van de vier gemeenten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.