Adem ***

Patrick van den Hurk

De Vlaamse regisseur Hans van Nuffel vermijdt tranentrekkend sentiment in zijn speelfilmdebuut ’Adem’ over een tiener die aan de taaislijmziekte lijdt. Jammer van de geforceerde spanningselementen.

Regie: Hans van Nuffel. Met: Stef Aerts, Wouter HendrickxZiekenhuisopname is routine voor de zeventienjarige Tom (Stef Aerts), die net als zijn oudere broer Lucas (Maarten Mertens) aan de taaislijmziekte lijdt. Bij Lucas is de ziekte, die langzaam de longen verstikt, in een ver gevorderd stadium. Alleen een longtransplantatie kan hem nog redden.

In de nabije toekomst zal ook Tom op dit punt belanden. Het vooruitzicht maakt de tiener nukkig en onverschillig. Aan zijn ouders heeft hij niet veel, want die stralen vooral onmacht uit. Beter op zijn gemak is hij bij medepatiënt Xavier (Wouter Hendrickx). Met hem kan hij praten over infusen, maar ook over verliefdheidperikelen, want het vermogen om verliefd te worden houdt niet op bij een ziekenhuisdeur.

’Adem’, dat ruim bekroond werd op het filmfestival in Montreal, is het sterkst in de schets van de sfeer in het ziekenhuis, waarin Tom, die elke arts (onder meer Gijs Scholten van Aschat in een bijrol) en medepatiënt kent, strijdt tegen verveling en het vooruitzicht van een vroege dood. Achter zijn onverschilligheid en stoere pose schuilt het verlangen om normaal te kunnen leven.

Het rake beeld doet denken aan Boudewijn Kooles ingetogen fictiefilm ’Maite was here’ (2009), dat een ontroerend portret schetst van een veertienjarig, terminaal ziek meisje. Helaas zoekt Hans van Nuffel, die zelf aan een lichte vorm van taaislijmziekte lijdt, het niet alleen in realisme, maar heeft hij ’Adem’ opgepept met ongeloofwaardige dramatiek.

We willen best aannemen dat Tom buiten het ziekenhuis een foute vriend heeft, maar niet dat het neerslaan van een arts door deze halve randdebiel geen gevolgen heeft. Ook de medicijnenroof doet meer denken aan een scenarist op zoek naar spanning dan aan de werkelijkheid.

Jos van der Burg

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.