Strandtent Vroeger hangt sluiting boven het hoofd na rellen

Chaos op het Bloemendaalse strand
© Foto Rowin van Diest
Bloemendaal

Burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal bezint zich op sancties tegen de strandtenten Fuel en Vroeger waar afgelopen zondag relletjes waren.

De sfeer was dusdanig grimmig dat Schneiders besloot de ME in te schakelen om het Bloemendaalse strand schoon te vegen. Er zijn tien mensen opgepakt. Een 22-jarige Amsterdammer zit nog vast omdat hij een uitsmijter met de dood bedreigde.

De onrust ontstond rond het strandfeest Sweets the Ultimate Beach in de strandtenten Vroeger en Fuel in Bloemendaal aan Zee, waar duizenden feestgangers op af waren gekomen. Er bleken echter veel te veel kaarten te zijn verkocht. Bij Vroeger stonden honderden mensen voor de deur die er niet in konden. En toen de muziek bij Fuel ophield, wilde ook dat publiek naar Vroeger.

Mensen klommen over de hekken tussen de strandtenten en er ontstond gedrang. Door de drukte - ook de andere strandtenten zaten afgeladen - ontstonden opstootjes.

De veiligheid rond strandfeesten is doorgaans goed geregeld volgens Schneiders. ,,Er zijn afspraken met de politie en de Veiligheidsregio. Maar in dit geval raakten de gemoederen erg verhit. Ik was bang voor massale vechtpartijen. Om dat voor te zijn heb ik de ME ingeschakeld. Ik wilde geen enkel risico lopen.’’

Met de hulp van honden heeft de ME zoveel mogelijk mensen van het strand gehaald en richting parkeerterrein geleid. Er werden extra bussen van Connexxion ingezet om de gestrande feestgangers naar Haarlem te brengen.

Schneiders beraadt zich op sancties. ,,Dit willen we niet nog een keer meemaken. Ik zoek nu uit wat er precies is gebeurd en wie er allemaal hiervoor verantwoordelijk zijn. In de eerste plaats de organisator Sweets natuurlijk. Maar ik vind dat ook de eigenaren van beide strandtenten bewust risico’s hebben genomen. Daardoor is de openbare orde in gevaar gebracht. Dat heeft consequenties. Ik beraad me op een eventuele sluiting van Vroeger en een waarschuwing voor Fuel. En als het aan mij ligt komt die organisator er niet meer in.’’

De eigenaren van de betrokken strandtenten en de organisator van het feest wilden niet reageren. De meeste feesten op het strand worden niet door paviljoenhouders zelf op poten gezet, maar door organisaties die zich bezighouden met feesten en evenementen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.