Authentiek Turijn onderschat

Vanuit Turin Eye kijk je uit over Turijn en wijde omgeving. Links het Juventusstadion en rechts de toren van het filmmuseum.

Smullen van het aperitiefbuffet in een van de vele barretjes.

Doorkijkje naar de Gran Madre di Dio.

Het trammetje naar de Superga.

Turin Eye.

Boekverkopers en antiquairs stellen hun waar uit onder de arcades.

1 / 6
Mirjam van Twisk

Turijn, in het noordwesten van Italië, is een underdog als het gaat om populaire toeristische bestemmingen. Juist dat maakt een tripje avontuurlijk leuk. Meer dan een paar dagen heb je niet nodig om te ontdekken hoe charmant Turijn is. Niet overgenomen door ’volk van buiten’ behoort de Noord-Italiaanse stad nog toe aan de Italianen.

Wanneer we arriveren plenst het. Geen nood, want het stadscentrum is overdekt met in totaal achttien kilometer aan 19de eeuwse arcades. Droog sightseeing, dus. Ondanks de beschutting proberen straatverkopers paraplu’s te slijten aan de voorbijgangers.

In de prachtige 19de eeuwse panden onder die arcades zijn chique restaurants, koffiezaken en chocolatiers gevestigd. Loop maar eens binnen bij Confetteria Avvignano: een lust voor het oog. Achterin de winkel een Italiaanse vlag aan de wand. De eigenares vertelt trots dat de zaak al sinds 1883 bestaat. De geur van zoete chocolade doet je het water in de mond lopen.

Luiken

Tussen de pilaren van de arcades hebben boekverkopers en antiquairs hun etalage-achtige winkeltjes. Wanneer het tijd is om naar huis te gaan, beveiligen de heren verkopers hun handel met houten luiken en wandelen naar een van de vele bars voor een aperitief.

Goed voorbeeld doet goed volgen. We strijken neer bij Pasticceria Abrate, waar het aangenaam toeven blijkt. Een hippe bebaarde jonge knul schenkt ons een glas vermout van de streek in. Een paar minuten later arriveert hij met een gigantische plank vol hapjes. We proberen duidelijk te maken dat we dat niet besteld hebben, maar hij geeft lachend aan dat het erbij hoort. Een Turijns gebruik: bij je drankje krijg je hapjes geserveerd. Weliswaar eenmalig, maar bij het volgende glas is op de bar het buffet geopend waarvan je kosteloos kunt snoepen. Zo scharrel je voordelig een heerlijke maaltijd bij elkaar.

In een paar dagen tijd zijn de highlights van de stad goed te doen en snel te bereizen met het openbaar vervoer. We beginnen bij het Egyptisch museum. Dat is een aanrader, want het is met zijn collectie van 30.000 voorwerpen een van de belangrijkste musea met Egyptische kunst in Europa. Vooral de zaal met sarcofagen is indrukwekkend.

Buitenkansje

Een andere bijzondere schat vinden we in de Dom van Turijn. We hebben mazzel, want de originele Lijkwade van Turijn is daar te bezichtigen. Drie maanden lang mag het volk zich er aan vergapen. Volgende week is het uit met de pret, dan wordt het origineel weer vervangen door een replica en verdwijnt de kwetsbare ’echte’ lijkwade van Jezus tot 2025 achter slot en grendel.

Voor zo’n buitenkansje sta je graag twee uur in de rij. Het pad naar de dom is overdekt met witte tenten vanwege het voorspelde warme weer. Als toeristen zijn we in de minderheid. Van een van de vrijwilligers horen we dat de paus het linnen kleed als een van de laatsten komt bezichtigen.

De dom wordt dan ook flink bewaakt. Bij elke ingang staat de carabinieri, de Italiaanse versie van onze Koninklijke Marechaussee, met wapens.

Wie even aan de stad wil ontsnappen moet met het oude trammetje de Superga beklimmen. Deze 672 meter hoge heuvel ligt op de zuidelijke oever van de Po en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Er is echter een andere manier om Turijn van boven te bekijken. In een van de buitenwijken, een half uurtje lopen vanuit het centrum, vind je Turin Eye. Een kolossale luchtballon, gevuld met helium en op z’n plek gehouden door kabels. In het bakje onder de ballon word je naar 150 meter hoogte gebracht en heb je een eindeloos 360 graden-uitzicht over de stad en wijde omgeving. Kijk daar, het Juventusstadion en daar, meer naar rechts, de kenmerkende toren van het filmmuseum.

Montmartre

Eenmaal weer met beide voeten op de grond lopen we de wijk Borgo Dora in. Die wordt ook wel het Montmartre van Turijn genoemd, omdat er zoveel antiquairs en ateliers te vinden zijn. Geen chic geklede dames, zoals je die in het centrum overal ziet, maar kunstenaars en oude hippies zetten hier te toon. De sfeer is er alternatief en gemoedelijk.

Ook hier lokken vele bars. Wij bemachtigen een plekje op het goed gevulde terras van café Brocante. Nauwelijks staan de drankjes op tafel of, ja hoor, daar is ie weer: het aperitiefhapje. Deze keer in de vorm van een lang stokbrood. Mes erbij en tast toe. Zo gaat dat nog in Turijn.

Wat & Waar

Turijn ligt 1113 km van Utrecht. Vanaf Schiphol duurt de vlucht naar Turijn anderhalf uur. Een retourticket kost circa negentig euro.

Zoals veel steden heeft Turijn een kortingskaart. La Torino Card geeft toegang tot 150 musea, kastelen en forten. De kaart is geldig in Turijn, maar ook in de omgeving Piemonte. De lift van La Mole Antonelliana (filmmuseum), de Sassi-Superga tram, de toeristenbus en de bootjes op rivier de Po zijn gratis op vertoon van de kaart. Er zijn vier varianten: een kaart van 18 euro (twee dagen), een van twintig euro (drie dagen), een van dertig euro (vijf dagen) en een van vijfendertig euro (zeven dagen).

Eten: Een gezellige aperitief-bar is Pasticceria Abrate. Vraag hier naar het aperitief van het huis en je krijgt lekkere hapjes bij je drankje. Voor een toetje loop je door naar Stick House. Ze verkopen hier handgemaakte ijslollies. Wie thuis wil nagenieten van de chocolade waar de stad om bekend staat, moet zeker een bezoek brengen aan Confetteria Avvignano.

Tips: Een bezoek aan het Museo Egizio di Torini (Egyptisch museum) is zeer de moeite waard. Bekijk de stad van boven vanuit de luchtballon van Turin Eye bij Piazza Borgo Dora (turineye.com/en) of vanaf de heuvel Laperga (bereikbaar met de Sassi-Supergatram). Ook de koepel van het filmmuseum heeft een mooi uitzicht.

Meer info: www.turismotorino.org en www.italia.it/en

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.