Cellist Joachim Eijlander laat Bach zachtjes gonzen in winkel Haarlem

Ynske Gunning

Vrijdagmiddag staat Bruno Klassiek in Haarlem vol mensen die nieuwsgierig zijn naar de nieuwste opnamen van Bachs solosuites voor cello. Op initiatief van een gastvrije en enthousiaste Bruno Truyens presenteert Joachim Eijlander zijn twee cd's. Hij vertelt, speelt, signeert.

Eijlander is behalve uitstekend cellist ook een inspirerende gesprekspartner. Hij is belezen, welbespraakt, weet veel van Bach, van muziek, van wat het is om een kunstenaar te zijn. Hij is gepassioneerd en omschrijft zijn ideeën en opvattingen op welhaast dichterlijke wijze.

Op de vraag waarom ook hij die Suites van Bach op cd opneemt, antwoordt hij simpel. ,,Omdat ik dat moest doen.’’ Vanuit een sterke, innerlijke drang voelde hij de behoefte zijn versie van de schitterende muziek vast te leggen. En dat is mooi, want Bachs solosuites zijn zo mooi, zo gelaagd en afwisselend, dat er altijd ruimte is voor een nieuwe speelwijze en een andere interpretatie. ,,Natuurlijk reageren sommige mensen sceptisch’’, vertelt Eijlander, ,,maar je moet je daar niets van aantrekken.’’ Als je een overbekend werk uitvoert, is de uitdaging ervoor te zorgen dat het jouw verhaal wordt. Hoe doe je dat? Eijlander: ,,Het is een combinatie van niet opgeven, je het stuk eigen maken en voelen hoe je het wilt spelen. Ik heb het geluk gehad dat ik blokfluitlist Walter van Hauwe ben tegengekomen. Hij heeft een praktische aanpak, zijn klank is licht en dat spreekt mij aan. Hij leerde me dat je alles moet vergeten, behalve wat we weten over Bach. Ik heb me opengesteld voor het lichte, dansante karakter van de muziek die de zwaartekracht probeert uit te stellen.’’

Verrijking

Eijlander bespeelt een prachtige cello van het Instrumenten Fonds. Hij is er blij mee. ,,Ik voel de balans tussen mij, de stok en het instrument.’’ Dat is te horen. Zes delen uit verschillende suites laat hij horen en ze klinken fris, nieuw. Akkoorden zijn vederlicht, grondtonen zacht gonzend, hij durft te vegen over de snaren. Virtuoze lijnen klinken speels. Nergens wordt de muziek zwaar, maar niets is zonder betekenis. Met twee strijkstokken demonstreert Eijlander hoeveel een stok uitmaakt voor de klank. Zijn uitvoering is een verrijking van de Bachtraditie. Fijn dat hij die cd’s opgenomen heeft. Ze smaken naar meer.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.