Walsmie in een kwakbak

Wouter Klootwijk. Foto Ella Tilgenkamp

Nanska van de Laar

Hoogst onbelangrijk nieuws. Een bakje bami. Een nieuw woord ook, voor het eerst gebruikt op een maaltje kant-en-klaar: walsmie.

Ik hou van onbelangrijk nieuws. Zit vaak meer in dan je denkt. Het laat de meeste mensen koud welke pasta de kookfabriek in een bakje kwakt en dat dan met iets er naast een kant-en-klare maaltijd noemt. Dit soort maaltijden ziet er – in elk geval in Nederlandse supermarkten – vaak onbegrijpelijk onaantrekkelijk uit. Misschien zijn ze goed. Maar zo lelijk. Soms wordt de inhoud verborgen achter karton. Op het karton staat dan wel een sprankelende foto van wat we moeten geloven dat er in zit.

Albert Heijn plakt op een paar maaltijden in het koelmeubel een grote sticker met de tekst: ’Nu met authentieke mie’. Echte mie? Er zijn meer maaltjes met mie, maar het staat maar op een paar bakjes. Veel kleiner staat het ook nog op een kartonnetje: ’authentieke walsmie’. Het zal eens tijd worden.

Walsmie is gewalste pasta. Bami van de afhaalchinees is meestal van gewalste mie. Heeft een prettige beet. Toen Chinezen in Nederland eethuizen openden, met een loket ook voor afhalen van maaltijden, lieten ze mie uit China komen. Want die van Honig moesten ze niet. Nederlandse nestjes mie komen net als spaghetti en macaroni uit een schroefpers. Het pastadeeg wordt door gaatjes geperst. Prima spul, maar anders van structuur. Het deeg voor Chinese mie wordt gekneed, plat gewalst en in repen gesneden. Een wezenlijk verschil.

Chinese chefs hoeven mie niet meer van ver te halen. Er staat een wals in Enschede. Van der Moolen is de stille kracht achter de bami goreng van afhaalhuizen (zie vdmfoodgroup.nl). Supermarkten zijn er ook in gaan doen. Bakken bami. Met onverschillig welke mie. Stom. Want gewalste mie is beter, voelt prettiger.

Albert Heijn is dat gaan inzien en maakt er lawaai mee. Een beetje lawaai, met verwarring tot gevolg. Want is het nu zo dat alle mie waar geen sticker op zit perspasta is? Nee dat niet, er is ook gewalste bij waar het niet op staat. En mie die beter spaghetti kan heten. Er zijn andere supers en kookfabrieken die al langer puike walsmie in een bak doen, maar er over zwegen. Mooie blanke stevige mie, zoals je die herinnert van de Chinees die je in schrale tijden in leven hield voor anderhalve gulden. Blanke mie? Er is iets wonderlijks aan de ’authentieke’ van Albert Heijn. Die is gelig. Er is kleur toegevoegd. Waarom? Dat moet van Albert Heijn en om een bizarre reden. Ongeveer geredeneerd zoals de melkfabriek dat deed en nu niet meer terug kan. Graskaas is geel. Grasboter ook. Als koeien hooi eten in de winter, worden kaas en boter wit. Dus moet er verf bij. Maar neem macaroni. Die is geler dan gewalste mie. Mie is wit. De ’authentieke walsmie’ moet van Heijn lijken op gele pasta van andere maaltijden, want die kleur zijn we gewend geraakt. Walsmie mag niet in het bijzonder opvallen. Nou, Heijn, dat doet-ie ook niet hoor. De gewalste mie van jullie is in de kookfabriek geprakt tot kleine stukjes. U hebt er een liederlijk onaantrekkelijke kwakbak bij in de winkel. Geen stap vooruit. Walsmie, gaat het vast wel worden. Maar niet de gele. Wij willen echte. Wit.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.