’Ik weet zelf ook vaak niet hoe het verhaal loopt’

Herman Koch deed zaterdag boekhandel De Vries aan.© United Photos/Paul Vreeker

Annemieke Windt
Haarlem

Goed geschreven, met een sterk plot en verhalen die spannend zijn tot het einde. Dat is in het kort het oordeel van fans over de boeken van Herman Koch.

Zaterdag konden die fans bij boekhandel De Vries een handtekening bemachtigen van de schrijver van het boekenweekgeschenk van dit jaar ‘Makkelijk leven’. In het kader van de Boekenweek heeft Koch soms wel vier boekhandels per dag bezocht om te signeren of een interview te geven. Fans die hoopten dat hij uit eigen werk zou voorlezen kwamen bedrogen uit. ,,Voorlezen uit eigen werk, dat doe ik eigenlijk nooit.”

Koch wordt bij zijn toer door het land op de voet gevolgd door een cameraploeg. Er is een documentaire over hem in de maak.

De exemplaren van ‘Het diner’ van Lynn Steding en Samantha van Ham verraden duidelijk dat zij de roman wel vaker hebben gelezen. ,,Ik moest het voor school lezen en vond het zo goed, dat ik besloot meer van hem te gaan lezen’’, zegt Samantha. ,,Het zijn spannende verhalen waarbij uiteindelijk pas de aap uit de mouw komt.”

Desgevraagd vertelt Koch dat de verloop van zijn verhalen voor hem ook vaak een verrassing zijn. ,,Ik begin nooit met een vooropgezet plan, ik weet nooit waar het heen gaat en die ontdekking houdt het ook voor mij spannend. Het gaat er voor mij om de toon van de ik-verteller te vinden en als ik die te pakken heb, dan komt het verhaal vanzelf. Het grappige is dat mijn karakters zichzelf vaak erg slecht blijken te kennen en overvallen worden door de gebeurtenissen. Dat is goed voor het verhaal.”

Een man in de rij heeft een heel stapeltje boeken van Koch aangeschaft om allemaal te laten signeren. ,,Ik heb er een aantal extra gekocht, omdat ik die later weer cadeau kan doen. Zelf heb ik alles inmiddels al gelezen, behalve de nieuwste.” De bladwijzer in het boek van de vrouw achter hem verraadt dat ze inmiddels druk bezig is in ’De greppel’, de nieuwste roman van Koch. ,,Het is dat ik vandaag van alles te doen heb, anders zou ik het vanavond al uit hebben.”

Voor Koch is het boekenweekgeschenk geen tussendoortje. ,,Je weet op een goed moment dat je gevraagd kan worden. Het moet wel goed zijn, even goed als mijn andere boeken. Dat is gelukt.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.