Verwarring in Overbos: Fietspad of toch niet?

Joost Veenstra
Hoofddorp

Verwarring in de Hoofddorpse wijk Overbos. Naast het fietspad vanaf bushalte Overbos naar winkelcentrum ’t Paradijs staan twee merkwaardige en blauwe verkeersborden.

Bewoners snappen het bord niet. ,,Ik zie geen logica’’, zegt wijkbewoonster Erna Haagsma.

Op de borden is namelijk een fiets te zien met een rood schuine streep erdoorheen. Mag er niet gefietst worden op het fietspad? Haagsma woont aan de Liesbos in dezelfde wijk. Ze maakt vaak gebruik van het fietspad. Het verkeersbord noemt ze ’opmerkelijk’. ,,Ik fiets gewoon door. Niet om rebels te zijn. Maar ik bedenk me bij het zien van het bord geen moment om af te stappen.’’

Het honderden meters lange fietspad loopt vanaf bushalte Overbos naar het winkelcentrum door de straten Bunderbos, Bervoetsbos en Assinkbos. Het doet als een rode loper aan. Maar op het fietspad rijden ook auto’s omdat de mobilisten anders de parkeervakken voor hun huis niet kunnen bereiken.

Afstappen

Jaap Twigt (88) kijkt recht vanuit zijn woning uit op het fietspad. ,,Ik heb hier nog nooit iemand zien afstappen, terwijl dat wel moet’’, denkt de bewoner van Overbos te weten. De twee borden staan er volgens hem pas enkele maanden. ,,Fietsers moeten afstappen omdat hier ook auto’s rijden. Want wie is er aansprakelijk als een fietser met een auto botst?’’, vraagt de man zich af die al bijna dertig jaar in de wijk Overbos woont. Twigt stapt zelf ook niet af.

Maar wat betekent het bord nou eigenlijk? Een wit bord met daarop een in rood ’doorgestreepte’ fiets zou betekenen dat het verboden is om daar te fietsen. Hier gaat het echter om een blauw bord.

Fietsstraat

Een woordvoerder van gemeente Haarlemmermeer legt uit: ,,Het verkeersbord geeft aan dat het verplichte fietspad, waar alleen fietsers en snorfietsers gebruik van moeten maken, hier ophoudt. Hoewel het rode asfalt doorloopt, is het achter dit bord formeel dus geen fietspad meer.’’

Het meters brede fietspad dat dus ook toegang geeft tot de parkeerplaatsen moet wel bereden mogen worden door auto’s. Dit heet een ’fietsstraat’ waarop auto’s te gast zijn. Automobilisten moeten dus goed op de fietsers letten en hen niet belemmeren.

De situatie in Overbos wordt volgend jaar aangepakt vanuit het deltaplanproject ’gevaarlijke paaltjes op fietspaden’.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.