Tunnels station Haarlem nog dit jaar opgeknapt

Annalaura Molducci
Haarlem

De onderdoorgangen bij station Haarlem worden nog dit jaar opgeknapt. Althans, dat is de afspraak die wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) met de directie van de Nederlandse Spoorwegen heeft gemaakt.

Dat antwoordde de wethouder op een motie van de gemeenteraad genaamd ’op het goede spoor’ van PvdA, D66, SP, Actiepartij en Ouderenpartij Haarlem die door bijna de voltallige gemeenteraad is aangenomen. Alleen Frank Visser van de ChristenUnie stemde niet mee omdat hij bij de spoorwegen werkt.

Volgens indiener van de motie, Moussa Aynan (PvdA) lijkt het erop dat de ov-poortjes op 17 oktober op het station gesloten worden voordat de viaducten zijn aangepakt. Aynan: ,,Een bekend spreekwoord luidt dat de huid nog niet verkocht moet worden voordat de beer is geschoten”. Dus verwacht hij dat de gemeente druk op de ketel zet. Of de viaducten zijn voor begin 2017 aangepakt of de NS sluit de poortjes pas totdat de viaducten zijn opgeknapt.

Volgens Sikkema worden de afspraken zeker gehaald. Ze kan alleen niets afdwingen. Het kan wel zijn dat het wellicht een weekje later wordt. ,,Het is een lastig project in een monumentaal gebouw maar we werken eraan.” Wordt het nog veel later dan licht ze de gemeenteraad in.

Sikkema heeft eerder ook al gezegd dat ze juridisch weinig mogelijkheden heeft om de NS te dwingen de poortjes open te houden. Robbert Berkhout (GroenLinks) is blij: ,,De onderdoorgangen worden voor een ton opgeknapt door de NS. Dat hebben we mooi in de pocket.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.