Werkstraf voor Almeerse (37) die door het lint ging aan boord van vliegtuig

Wessel Mekking
Haarlem

Ze deelde op 4 juni tijdens een TUI-vlucht van Schiphol naar Bonaire een kopstoot uit, sloeg en schopte wild om zich heen en dreigde de boel op te blazen. Een 37-jarige vrouw uit Almere kreeg donderdag een werkstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk, vanwege het plegen van geweld aan boord van een vliegtuig.

Die straf viel lichter uit dan de eis van tweehonderd uur. De politierechter achtte de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar, omdat ze volgens een deskundige tijdens de vlucht een kortdurende psychotische stoornis had.

Door het gedrag van de Almeerse moest het vliegtuig onderweg naar Bonaire een tussenlanding maken op de Azoren. De officier van justitie noemde wat zich aan boord afspeelde een ’groot pandemonium’.

Een kwartier na het opstijgen ging het mis met de vrouw. Haar vriend kreeg een kopstoot, ze spuugde naar het cabinepersoneel en schopte en sloeg om zich heen. Ook schreeuwde de Almeerse dat ze van IS was en dat ze het vliegtuig op ging blazen.

Bloed

Haar mond zat onder het bloed. Soms viel ze even weg om daarna weer door het lint te gaan. De captain moest uit zijn cockpit komen om te helpen de vrouw onder controle te krijgen. Uiteindelijk werd ze geboeid, maar ze bleef gillen en heftig met haar hoofd schudden. Na de tussenlanding werd ze op de Azoren naar het ziekenhuis gebracht.

Zelf herinnerde de vrouw zich niks van die gebeurtenissen, verklaarde ze donderdag met zachte stem. ,,Dat ben ik niet. Ik begrijp niet waarom dit is gebeurd. Ik weet het echt niet.’’ Voor de vlucht had ze amper twee glaasjes Bacardi-cola gedronken, vanwege haar vliegangst. Ze wilde aan boord naar eigen zeggen gaan slapen.

Wangedrag

De officier van justitie wees op de verklaringen dat de vrouw ook aan boord rum had gedronken. ,,Ik sluit de rol van alcohol niet uit.’’ Wie tijdens een vlucht opzettelijk geweld pleegt, riskeert een lange celstraf.

De advocaat van de Almeerse betoogde dat haar wangedrag niet veroorzaakt werd door alcoholgebruik. Bij de ggz werd geconcludeerd dat de vrouw last had van een kortdurende psychotische stoornis. ,,Ze was emotioneel overbelast.’’ Onder meer vanwege een scheiding.

Maar de rechter vond het te ver gaan haar op basis van een ’enkele diagnose’ ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Wel vonniste ze lager dan was geëist, omdat ze haar verminderd toerekeningsvatbaar achtte.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.