'Overgang Alverna was nooit openbaar'

Het hek dat ProRail begin oktober bij de overweg neerzette.

Het hek dat ProRail begin oktober bij de overweg neerzette.

Sjaak Smakman
heemstede

Al sinds de oplevering in 1841 staan er klaphekken bij de spoorovergang bij het Laantje van Alverna. Daarmee is al duidelijk dat het hier niet om een openbare weg gaat.

Bovendien zijn alle wél openbare spoorovergangen beveiligd met minimaal lichten en bellen en als regel ook met bomen. Dat die hier ontbreken is nog een extra aanwijzing is dat het de overweg géén stukje openbare weg is.

Met die twee argumenten wijst het Heemsteedse college het verzoek van de Fietsersbond en Wandelnet af om ervoor te zorgen dat de overgang toegankelijk blijft voor in elk geval fietsers en voetgangers.

Bovendien hebben beide clubs nog steeds niet aangetoond dat de overweg dertig jaar onafgebroken gewoon toegankelijk was, vindt het college, waarmee de overweg automatisch openbaar zou worden.

De afwijzing van het verzoek om handhavend op te treden komt overigens niet als een verrassing. Vorige maand stelde de Haarlemse rechter George Guinau met instemming van alle betrokkenen voor om via een juridisch doorsteekje nog voor het eind van dit jaar een definitieve uitspraak te doen over de openbaarheid van de weg.

Railbeheerde ProRail sloot de overweg begin oktober af toen de nieuwe verbinding van het Laantje van Alverna naar de Constantijn Huygenslaan klaar was.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.