Gerard en Suze voelen zich schatrijk

Burgemeester Arie van Erk feliciteert het diamanten paar.© foto united photos/toussaint kluiters

Sjaak Smakman
Hillegom

Ze zijn rijk, zegt Gerard van Saase. Schatrijk zelfs, vindt zijn vrouw Suze Groot. Beiden zijn ze 85, zestig jaar getrouwd en ze wonen nog altijd zelfstandig met zijn tweetjes. Dat ze ook geestelijk nog helemaal bij de tijd zijn, dat vinden ze nog het allerbelangrijkste. ,,Want hier heb je een karretje voor’’, wijst Gerard op een knie, ,,Maar voor hier niet’’, wijst hij op zijn hoofd.

Gerard is geboren en getogen aan de Hillegomse Oosteinderlaan, op de grens van Hillegom en Bennebroek. Hij herinnert zich nog goeede de befaamde blauwe tram van Leiden naar Haarlem. Daar haalden ze nog wel eens kattenkwaad mee uit. Bij de brug op de kruising met de Weeresteinstraat was een wisselplek voor de tram, die in de bollentijd zo bomvol zat dat er zelfs mensen aan gingen hangen. De tram kon dan de brug nauwelijks op komen. ,,Wij smeerden dan soms de rails in met groene zeep en dan lukte het helemaal niet meer. Dan moesten de passagiers de tram de het heuveltje op duwen. Wij zaten dan toe te kijken en hadden natuurlijk enorme lol.’’

Op zijn veertiende ging hij als dagloner wonen en werken bij een boer in Vogelenzang, maar op zijn twintigste kwam hij terug naar de Oosteinderlaan om samen met zijn twee broers een mestrijdersbedrijf te gaan runnen. Suze was inmiddels naast hem komen wonen omdat haar vader een boerderijte kon huren. Het buurmeisje raakte bevriend met Gerards tweelingzus Lena. Gerard op zijn beurt raakte bevriend met Suzes broer Kees. Een kerstbal bij Van Dril - tegenwoordig Flora - was het begin van hun relatie. ,,Ik bracht haar toen naar huis. Zo kan het gaan, he.’’

Na een verloving van vijf jaar - de woningnood was groot in die jaren - konden ze voor twee gulden per week een huisje huren aan de Oosteinderlaan en trouwen. Daar werden ook hun kinderen Cor, Lia en Lenie geboren. Met zoon Cor zette hij na verloop van tijd het mestbedrijf voort nadat zijn twee broers er uit stapten. Het was hard werken met lange dagen. Geplande vakanties gingen soms niet door omdat het toch té druk was. ,,Vakanties waren dagen die je eigenlijk van jezelf moest stelen’’, weet Gerard. En met Sinterklaas was hij nooit thuis, herinnert Suze zich. Het mestbedrijf bestaat overigens inmiddels niet meer, mede door de mestwetgeving die voor het bedrijf een investering van een miljoen zou betekenen.

Inmiddels al weer vijf jaar woont het echtpaar aan de Maartensheem. En wat hen betreft plakken ze er daar nog heel flink wat aan vast. Met hun kinderen, vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.