Met digitale cv op toernee

© Illustratie Mark Reijntjens

Durk Geertsma

Brief, cv en diploma’s? Hopeloos ouderwets! Voor de jacht op een baan is een e-portfolio een stuk geschikter. „Er staat zo veel meer in dan in een cv.”

Als je ergens solliciteert, moet je niet gek opkijken als de personeelsafdeling jouw facebookpagina nauwkeurig bekijkt. Je foto’s en filmpjes zeggen vaak meer over je dan je volgens de regelen der kunst opgestelde curriculum vitae (cv). Maar pas op: je jolig bedoelde vakantiekiekjes kunnen een compleet verkeerd beeld schetsen. Dan is een e-portfolio handig.

Daarin kun je naast de gebruikelijke gegevens ook video’s plaatsen van dingen die je goed kunt. Bijvoorbeeld hoe inspirerend je een sportteam leidt. Bij InCtrl is een e-portfolio voor hun klanten het belangrijkste instrument bij het vinden van een nieuwe baan, zegt directeur Wim Winter. Deze uitgebreide manier van presenteren werkt heel goed, zo is de ervaring van de coaches van het centrum.

Zelden

Winter: „Met een e-portfolio laat je zien wat je in huis hebt. Het is een middel om werkervaring te kunnen vastleggen, te beheren en te tonen. Dat doe je niet alleen voor een sollicitatie, je houdt je hele werkende leven je e-portfolio bij.”

‘Het vertelt veel meer over gedrag en vaardigheden’ Zo’n elektronische levensloop is op de Nederlandse arbeidsmarkt nog niet ingeburgerd. SchaalX, een landelijk wervings- en selectiebureau in Utrecht, ziet ze tot dusver zelden. „Er zitten voordelen aan”, vindt directeur Rik de Boer van SchaalX. „Al zal het misschien niet in alle gevallen aansprekend zijn.” Toch wordt de e-portfolio steeds belangrijker, stelt Wim Winter.

„Veel bedrijven laten werknemers een e-portfolio invullen, omdat zij dan een beter beeld hebben van competenties. Er staat namelijk zo veel meer in dan in een cv. Bijvoorbeeld de zogenaamde soft skills, zaken over je gedrag en je opstelling in een team. En vaardigheden die uit de privésfeer voortkomen.” Volgens Winter wordt de e-portfolio onmisbaar. „Mensen die hulp nodig hebben, moeten straks bij sociale wijkteams aankloppen. Die bekijken welke medewerker het best past bij de ondersteuningsaanvraag en zoeken niet meer de beste organisatie, maar de beste persoon. Dat gebeurt op veel terreinen.”

Groei

Yara Hannema van het Haarlemse bedrijf 2minutefilms.nl verzorgt ook video-cv’s. Ze merkt dat de vraag toeneemt. ,,Het is ook niet zo verwonderlijk in een tijd waarin we van alles filmpjes maken en online zetten.’’ De groei in aanvragen is niet aan één bepaalde sectoren toe te schrijven. Onlangs maakte ze op verzoek van re-integratiebedrijf Paswerk van tien klanten een video-cv. ,,Daarvan hebben er acht snel werk gevonden. Je weet natuurlijk niet of het door de video gekomen is, maar voor mensen die zich op papier niet zo goed uit kunnen drukken, is dit wel een uitkomst. Dat blijkt.’’

Er zit ook een andere kant aan het maken van een e-portfolio, stelt Theo Mensen van de Stichting e-Portfolio Support (StePS). Die stichting ijvert voor het ideaal dat iedereen digitaal toegang krijgt tot al zijn persoonlijke data, om zijn kansen zo beter te kunnen benutten en zichzelf beter te kunnen sturen. „Mensen geven nu veel data over zichzelf weg op toepassingen als Facebook en LinkedIn. Die bedrijven verdienen daar geld mee. Jouw data worden gebuikt terwijl je er zelf geen grip op hebt.

Diploma

Het moet eigenlijk zo zijn dat jij jouw data alleen maar voor je eigen doelen gebruikt. Het is te gek voor woorden dat je geen link kunt leggen naar databases waar persoonlijke gegevens van jou liggen opgeslagen. Het zou zo moeten zijn dat je niet alleen meldt dát je een bepaald diploma hebt, maar dat je ook de link toevoegt naar de database waar dat ligt opgeslagen.”

Zo’n standaard e-portfolio kan worden gemaakt volgens de norm Nen 2035, waarbij de gebruiker zelf bepaalt welke informatie wel en welke niet gedeeld mag worden. Dat maakt het invullen van bepaalde formulieren wel een stuk gemakkelijker. Wie zich nu meldt bij het UWV en zich daarna inschrijft op de site www.werkenbijdeoverheid.nl en een aantal uitzendbureaus, moet steeds weer dezelfde gegevens over zichzelf invullen. Dat is met een gestandaardiseerd e-portfolio overbodig. „Een ander voordeel is dat al je gegevens kloppen”, vindt Mensen. „Je linkt immers naar de bewijzen van je competenties.”

Menselijk

Karina Ahles-Frijters van Een Streepje Voor BV, dat in opdracht van bedrijven cv’s van kandidaten op waarheid checkt, vreest dat die vlieger niet opgaat. „Het is typisch menselijk gegevens in je cv in eigen voordeel te wijzigen. Mensen staan onder grote druk omdat ze die baan graag willen, dus doen ze zich wat beter voor. Daar al een e-portfolio niet veel aan veranderen.” Het is ook de vraag of die onbelemmerde toegang tot gegevens over diploma’s er komt. „Sommige onderwijsorganisaties beroepen zich al snel op privacywetgeving”, zegt Ahles. „Ondanks dat de kandidaat toestemming heeft gegeven. Ik verbaas mij daar altijd over. Als iemand wordt aangenomen met een leugen over zijn diploma’s, dan straalt zijn latere wanprestatie toch ook af op die scholen en universiteiten?’’

Gat dichten

Karina Ahles vindt in de helft van de door haar gecontroleerde cv’s fouten. „Soms zijn het gewoon vergissingen. Maar mensen maken ook fouten in data van dienstverbanden om een bepaald gat in hun loopbaan te dichten. Mensen blijven geregeld in hun onwaarheid volharden, zelfs als ze met de leugen worden geconfronteerd. Wat dat betreft, ben ik een groot voorstander van het linken naar data.”

Digitaal diplomabewijs

Bij DUO, studiefinanciering en eigenaar van de publieke databank van verworven diploma’s, is het al mogelijk je digitale diplomabewijs te downloaden. Het is alleen digitaal gepresenteerd geldig. Vandaar het ePortfolio. De lijst wordt de komende tijd uitgebreid. Van vrijwel alle soorten onderwijs zijn alleen diploma’s van na 2000 digitaal verkrijgbaar.

Reageren? bijlageredactie@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.