Op sneeuwsafari in Les Sybelles

Mirjam van Twisk
Les Sybelles

In de Franse Alpen, in het departement Savoie, ligt het skigebied Les Sybelles, met ruim 300 kilometer piste het vierde gebied van Frankrijk. Zes dorpen, met poëtische namen als Saint Sorlin d’Arves, Saint Colombard des Villards of Fontcouverte la Toussuire, zijn met elkaar verbonden en bieden zo een enorm gebied om van Franse sneeuw te genieten.

Les Sybelles is zeer Frans; het gros van de bezoekers komt uit eigen land en de dorpen ontvangen voornamelijk families met kinderen. Toch weten eind januari, nog net het laagseizoen, ook massa’s studenten uit Nederland en België Les Sybelles te vinden. Met een nachtbus, een basic appartement en meegenomen eten en drank, hebben ze een relatief goedkoop weekje wintersport in een gebied met pistes van verschillend niveau.

De mogelijkheden van après-ski zijn beperkt in Les Sybelles. Aan het eind van de middag zoek je tevergeefs naar volle kroegen waar schlagers uit speakers schallen en sloten bier worden gedronken. Daarentegen zijn de restaurants waar je – voor weinig geld – goed kunt eten, snel gevonden. Van een lunch in de zon met foie gras kijkt niemand raar op en de heerlijke lokale kazen als Beaufort en Tomme staan in diverse vormen op het menu.

Yooneren

Maar wij komen natuurlijk voor het skiën, en de andere vormen van actieve wintersport die Les Sybelles in petto heeft. Zoals yooneren. In Albiez Montrond huren we zo’n yooner, een ski waar een verend zitje op is bevestigd. Je kunt er zelfs rode pistes mee afsuizen, naar het schijnt. En inderdaad: de yooner oogt een stuk wankeler dan hij in werkelijkheid is. Na een beetje oefenen zijn de hellingen goed te nemen.

Instructeur Ludovic Gaboriaud spreekt vloeiend ’Franglais’, de charmante mix van Frans en Engels. Na een eerste instructie bevestigt hij de Japanse mountainbikes aan de zijkant van de stoeltjeslift. Eenmaal op de bergtop geeft de jongen van de lift de fietsen aan en volgen meer aanwijzingen voor het terreinfietsen op de skipiste.

Zoals niet te hard remmen met je voorwielrem, anders kukel je over je stuur de sneeuw in. Probeer op de pedalen te staan. En vermijd altijd de diepe sporen van degene die voor je rijdt, als je tenminste niet onderuit wilt gaan.

Slippen

„Let’s go”, schreeuwt Gaboriaud. De VTT, Vélo Tout Terrain, heeft meer grip dan verwacht. Dat mag ook wel, want de Kona-fiets kost 3.000 euro. Met 10 meter afstand tussen de fietsers dalen we aan het eind van de middag de 7 kilometer lange piste af. Het parcours ligt in de schaduw. Erg warm is het niet. Daar heeft onze instructeur een oplossing voor. Uit zijn rugzak haalt hij een fles huisgemaakte Génépi. Terwijl we uitleg krijgen hoe te slippen met je achterwiel, drinken we ons uit de hoorn van een Chamois-berggeit met een straffe borrel moed in.

Het laatste deel van de piste gaat het snelst. Tot drie keer toe fietsen we door de spuitsneeuw van de machines op de helling. Een verfrissende peeling. Als we zonder kleerscheuren het eindpunt hebben bereikt, blijkt de sneeuw op onze jacks al bevroren.

Stoo-pid

Sneller nog dan de mountainbikes zijn de snowmobiels. In La Toussuire kun je rond zonsondergang met een instructeur de sneeuw in. Fabrice Dufresne maakt al een ietwat gespannen indruk voordat hij iedereen stuk voor stuk heeft uitgelegd hoe je de machine bedient. Gas geven doe je met je rechterduim, remmen met je linkervingers. Versnellingen zijn er niet. Kind kan de was doen. Toch?

Maar in onze groep zitten baldadige Britten die wel van een geintje houden. Dus als we moeten wachten op een plateau en het iets te lang duurt, besluiten we zelf wat trainingsrondjes door de verse sneeuw te rijden. Dat vindt Dufresne niet leuk. Met uitpuilende ogen en een zwaar accent vraagt hij aan Jamie: ’are you stoo-pid?!’ Als vervolgens Tom een scherpe bocht zó hard neemt dat zijn bijrijder uit het zadel vliegt, flipt onze instructeur helemaal. We moeten hém volgen, in een rechte lijn. Geen gezeik en geen gezigzag.

Aan het eind van het parcours geeft Dufresne nog een keer goed gas. In een poging hem bij te houden, passeert de kilometerteller de 60. Ik zie niets, mijn ogen tranen. Maar ik weet wel wat ik voor Kerstmis wil.

Wat & Waar

Les Sybelles ligt op 1.090 kilometer van Utrecht. Lyon, Grenoble, Chambéry of Genève zijn de dichtstbijzijnde vliegvelden. Zie www.klm.nl of www.transavia.nl.

Meer info over Frankrijk in het algemeen op www.rendezvousenfrance.com. Over het skigebied in het bijzonder op www.sybelles.com en www.lesalbiez.com. Zie www.chamois-toussuire.com voor meer info over de snowmobielsafari.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.