Carrière Kiss is als een marathon

Nanska van de Laar
Amsterdam

Met hun zwart-wit geschminkte gezichten, vervaarlijk uitziende kostuums en spectaculair bloed- en vuurspuwen krijgt de Amerikaanse rockband Kiss al ruim veertig jaar een leger aan fans aan haar voeten. Met dat ronkende spektakel in aantocht naar Amsterdam kondigt bassist Gene Simmons een nóg grotere knal aan: de laatste.

Simmons, 65 inmiddels, toont zich direct reëel: „Aan alles komt een eind, ook aan Kiss.” Het toeval wil dat we hem spreken op de dag dat B.B. King sterft. Eeuwig zonde, vindt ook de bassist, „Zoals B.B. was er geen één.”

Vooral ook hoe de blueskoning tot op hoge leeftijd bleef optreden, zal de rocker bijblijven.

Maar al even eerlijk: „Zo lang doorspelen als hij kunnen wij natuurlijk nooit. Zelfs niet zo lang als de Stones, terwijl ik best durf te stellen dat wij één van de hardst werkende rockbands ter wereld zijn. Tel maar na. Ik zit voor en na elke show twee uur in de make-up. Daarnaast wegen mijn laarzen alleen al zes kilo per stuk, waarbij ik ook nog mijn gitaar, vuurspuwers en allerlei bescherming moet meetorsen. Dat zie ik Mick Jagger niet doen. En nee, dat gewicht hou je niet meer op je 88e. Tot wanneer wel moeten we nog zien.”

Op donderdag 18 juni staat de band in Ziggo Dome in het kader van hun 40th Anniversary Tour, waar ze nu al ruim een jaar mee bezig zijn. Na Noord- en Zuid-Amerika en Azië is nu Europa aan de beurt. Tussendoor zit Simmons thuis in Beverly Hills een verplichte adempauze uit. Hij legt uit: „Voor mij hoeft dat stoppen onderweg niet. Maar onze spullen moesten verscheept worden en dat duurt nu eenmaal drie weken. Dan nog: aan vakantie vieren doe ik niet, heb ik nog nooit gedaan. Daar heb ik helemaal geen tijd voor.”

Sprinten

De band heeft namelijk plannen, vertelt de Amerikaan: „We zijn al over het volgende album aan het praten, de opvolger van Monster uit 2011. Daarnaast komt er een film aan, een tekenfilm en ook nog een Broadway- en Las Vegas-voorstelling. Vraag niet waarom zoveel, zo werkt het nu eenmaal in het leven. Vergelijk het met naar de sportschool gaan. Dat eerste gewicht is lastig. Vervolgens ga je je longen gebruiken, gaat je hart wat sneller pompen en wordt het al gemakkelijker. Onze harten pompen nog. En zo lang er bloed door onze aderen stroomt, zullen wij gas geven.”

„Daarnaast is er nog wat”, vertelt Simmons verder, „en sorry als ik in vergelijkingen blijf praten, maar ik zie de carrière van Kiss als een marathon. Je begint vanuit stilstand, daarna zet je ’m kilometerslang op cruisestand. Maar wat doe je in de laatste kilometers? Sprinten inderdaad! Eruit halen wat er maximaal in zit. Langzaam aan zijn we ook daarover aan het nadenken, over die allerlaatste knal dus”, erkent hij. „Want zo gaat Kiss er uit en niet anders. Plus: zover is het nog lang niet. Het enige wat op dit moment zeker is, is dat dit sowieso niet onze laatste tour is.”

De 40th Anniversary brengt wat zo’n naam belooft, vindt Simmons. „Het moest een feest worden, anders hoef je niet stil te staan bij zo’n mijlpaal vonden wij. We spelen daarom nummers uit elk decennium. Zo is het een behoorlijk historisch overzicht geworden van wat Kiss ís. Inclusief spektakel, ja”, belooft hij. Lachend: „Want waarom zouden we zónder langskomen? Ik kan wel roepen dat we nog nooit zulke grote videoschermen gehad hebben, maar ik snap dat men méér verwacht. Wie naar ons komt kijken moet nog altijd ’wow’ denken. Ook anno 2015.”

Hall of fame

Die fans, daar gaat het uiteindelijk om. De aanhangers van deze band is ooit bijna liefkozend The Kiss Army gedoopt en bestaat nog steeds. „Oh ja, wel degelijk! Hun geschreeuw om méér, méér, altijd maar méér is het enige dat écht belangrijk is”, aldus Simmons. Sinds vorig jaar behoort Kiss tot de Rock & Roll Hall of Fame. Dat was wel wat laat. Mooi voor oud-leden Ace Frehley (gitaar) en Peter Criss (drums), daar niet van, maar volgens Simmons nu ook 'gewoon een belediging' voor de huidige drummer (Eric Singer) en gitarist (Tommy Thayer).

Desondanks: ,,Zo’n ceremonie is aardig, hoor, net als die ster op Hollywood Boulevard en de honderden prijzen die we gekregen hebben in de loop der jaren.Maar het weegt natuurlijk niet op tegen de stimulans van schreeuwende fans. Dankzij hen weet ik al jaren wat er op mijn grafsteen komt te staan: ’Thank you and goodnight’.”

Kiss is met zijn 40th Anniversary Tour op donderdag 18 juni te zien in Ziggo Dome in Amsterdam. Aanvang: 20 uur. www.ziggodome.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.