Richard Roos succesvol met diervoeder

Richard Walraven
Haarlemmermeer

,,Mijn afgekeurde ondernemersplan van de middenstandsopleiding van zo’n tien jaar geleden heb ik hier verwezenlijkt én is een succes geworden.” Richard Roos (31), die de vijfde generatie op De Beetwortel vertegenwoordigt, zegt het met een grijns op zijn gezicht.

In de diervoederwinkel vertelt hij hoe het bedrijf vroeger vleesvee had en akkerbouw met voornamelijk bieten en aardappels. ,,Later kwamen daar de sportpaarden bij en die moesten natuurlijk gevoerd worden. Mijn vader maakte graanmixen van het eigen land en kreeg daar steeds meer klanten voor. Omdat ik niet alleen maar afhankelijk wilde zijn van een jaarlijkse aardappeloogst en ik merkte dat er een toenemende vraag was van paardenhouders voor hooi en stro, heb ik me toegelegd op de verkoop van diervoeding”, legt de succesvolle ondernemer uit.

In de schuur staan hoge stapels hooibalen opgestapeld. Buiten op het erf vullen kuilgrasbalen het terrein. ,,Vroeger ging het graan eerst naar een inkoper voordat het de markt opging, nu zijn de tussenschakels weg. We verbouwen zelf het graan op het land, verwerken het tot paardenvoer en distribueren het zelf. Dat is de kracht van het bedrijf. Voorheen was stro een restproduct van graan, nu is het een product op zich dat we bij een tekort zelfs inkopen.”

Roos Diervoeders is zowel op grote als kleine klanten gericht, aldus de ondernemer. ,,We hebben hooibaaltjes van twintig kilo tot flinke joekels van wel vierhonderd kilo.”

Roos verkoopt niet alleen graan en gras van eigen land, maar hij koopt ook diverse producten in. ,,Ik vind het belangrijk dat mensen hier terecht kunnen voor alles wat er komt kijken bij het houden van dieren. Dus als de paardendrinkbak stuk is, dan kunnen ze er hier eentje kopen.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.