1500 Patiënten met verdacht ’hartkastje’

Archieffoto: United Photos

Redacteur Haarlem
Haarlem

Zo’n vijftienhonderd Nederlandse hartpatiënten lopen rond met een geïmplanteerde defibrillator (ICD) die mogelijk niet meer werkt omdat de bedrading stuk is. De ziekenhuizen waar de operaties zijn uitgevoerd, hebben de patiënten opgeroepen voor controle.

Duizenden Nederlanders lopen rond met een ICD, een apparaatje dat het hart een schok geeft bij een hartstilstand of een abnormaal ritme. Een aantal van die ’hartkastjes’ is onbetrouwbaar, omdat de elektroden die de schok moeten verzenden, niet werken. ,,En dan geeft het apparaat zichzelf een schok in plaats van het hart van de patiënt’’, legt voorzitter dr. Martin Schalij van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie uit. ,,Of het geeft schokken als er helemaal niets aan de hand is.’’

Schalij, hoofd cardiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, spreekt van een lastig en vervelend probleem. ,,Als je de kapotte elektroden doormeet, geven ze een goede meetwaarde, De beschadigingen zijn alleen op röntgen te zien.’’

Het probleem doet zich alleen voor bij ICD’s met elektroden van fabrikant St Jude Medical. Die waarschuwde de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die vervolgens alle ziekenhuizen alarmeerde waar hartkastjes zijn geplaatst.

Ook in het Kennemer Gasthuis in Haarlem zijn patiënten met een mogelijk onbetrouwbaar hartkastje. ,,Drie weken geleden zijn vier patiënten opgeroepen. Ze zijn gecontroleerd, en daaruit bleek dat alles in orde was’’, aldus een woordvoerster van het Haarlemse ziekenhuis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.