Politieactie na dreigbrief Haarlems Dagblad

Jacob van der Meulen
Haarlem

De Haarlemse politie is vrijdagochtend in actie gekomen, nadat op de redactie van deze krant een dreigbrief was bezorgd. De man die de brief anoniem schreef, werd achterhaald en gehoord op het politiebureau.

In een uitvoerige en helder geschreven brief van twee kantjes maakt de man bekend dat hij twee mensen gaat vermoorden. ,,Of, als u dit ontvangt, heb ik het misschien al gedaan’’, zo valt te lezen, Het schrijven heeft als briefhoofd ’Open brief aan Politie Haarlem (via Haarlems Dagblad)’.

In de brief schetst de man gebeurtenissen die hem donderdag bij de Raaks zijn overkomen. Daarbij zouden enkele mannen dreigende taal hebben uitgeslagen naar twee handhavers. Omdat de schrijver het ’absoluut onacceptabel’ vindt dat mensen met een publieke functie bedreigd worden, ging hij zich met het conflict bemoeien. Zo zou hij het kenteken van een van de scooters hebben genoteerd. Daarop werd hij zelf bedreigd, desondanks zouden de handhavers zijn vertrokken.

Nadat de man 112 had gebeld, arriveerde een surveillant ter plekke. Die zou tot verontwaardiging van de melder eerst een van de scooterrijders hebben gehoord.

De man zag vervolgens op de hoek van de Raaks en de Gedempte Oude Gracht een groepje van acht jongeren staan, die zouden zijn gemobiliseerd. Nadat een van de agenten hem had verzekerd dat de dreigers een bekeuring zouden krijgen, vertrok de politie weer. Daarop zou de gehele groep zich op de man hebben gericht. Door via de Pathé te lopen, wist hij zijn belagers van zich af te schudden. De briefschrijver is er echter geenszins van overtuigd dat hij daarmee buiten gevaar is.

,,Ze zoeken mij nog steeds en ze hebben mij zeer ernstig bedreigd. (...) Dus tsja, je moet je vijand uitschakelen heb ik vroeger in dienst geleerd.’’ De brief sluit af met: ,,Afzender: een man van bijna 60 die nóóit zal accepteren dat overheidsdienaren en burgers met de dood bedreigd worden. En met nooit bedoel ik: nooit.’’

De brief is door de politie meegenomen voor forensisch onderzoek. Een politiewoordvoerder kon al snel melden dat de schrijver ervan uit de anonimiteit gehaald was. ,,Dit is een man die we kennen. We weten dat het alleen bedreigingen waren en dat hij niet de intentie had iemand te doden. We hebben hem wel op het bureau ontboden om over de brief te praten. Een aanhouding is niet aan de orde.’'

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.