Omwonenden klagen al lang over man in explosieve flat

De explosieven worden tot ontploffing gebracht.© Foto Michel van Bergen

Jacob van der Meulen

Bijna 24 uur lang leefde de Edward Jennerstraat in onzekerheid. Dinsdagavond zagen bewoners uit de flat van hun buurman een flinke hoeveelheid wapens komen. De volgende dag werd hun straat ruim afgezet. Woensdagavond zagen ze ook nog eens grote hoeveelheden explosieven uit de kelderbox van de flat komen.

Bewoners kijken vanachter het afzettingslint naar hun flatwoningen. Ze komen eigenlijk allemaal met dezelfde boodschap: Die man hoorde daar niet te wonen. Dat vonden ze al toen van wapens nog geen enkele sprake was. ,,Vanaf dag een voelde het niet goed. Hij belde aan en wilde met de kinderen huiswerk doen of vroeg of ze buiten kwamen spelen. Op een ander moment ging hij je op straat volgen. Hij was erg intimiderend en kon ook handtastelijk zijn. We hebben meteen Ymere gebeld met de mededeling dat dit niet goed zou gaan. Dat was vijf maanden geleden.’’

Serieus

De woordvoerder van Ymere zegt van de problemen op de hoogte zijn. ,,Het ging om ernstige overlast en we hebben de klachten direct serieus genomen. In een gesprek met GGZ en politie is de man duidelijk gemaakt dat hij met zijn gedrag moest stoppen. Wij hebben daarbij aan de bewoners teruggekoppeld dat ze met meldingen moesten blijven komen, zodat wij een dossier konden opbouwen. De Nederlandse wet beschermt huurders immers erg goed tegen uitzetting. Maar na de vondst van deze wapens gaan we een dergelijke procedure nu snel opstarten.’’

Wienen

In de avond werd de de ontruiming van acht flats uitgebreid naar dertig huishoudens. Daarbij werd ook rekening gehouden met de route die EOD’ers met de explosieven lopend moesten afleggen naar een braakliggend terrein aan de Louis Pasteurstraat. Aan het begin van de avond kwam burgemeester Jos Wienen zich per fiets op de hoogte stellen van de situatie ter plekke.

Bewoners van flats in de omgeving van de Louis Pasteurstraat werden gewaarschuwd dat ze die avond diverse ontploffingen zouden horen. In de loop van de avond werden de gevonden explosieven in series tot ontploffing gebracht op het braakliggende terrein. Dat verliep allemaal zonder incidenten. Later in de avond werden de ontruimde flats weer vrijgegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.