Geweld in huis hard aangepakt in Haarlem en omgeving

Geweld in huis hard aangepakt in Haarlem en omgeving. Archieffoto

Leontien van Engelen
haarlem

De burgemeesters van Haarlem en omliggende plaatsen blijven dreigend geweld in de huiselijke kring hard aanpakken. Het afgelopen jaar kregen 55 Kennemers een tijdelijk huisverbod opgelegd, omdat zij op het punt stonden een ander gezinslid te mishandelen.

De burgemeesters grepen beduidend vaker in dan in 2010, toen in Kennemerland veertig potentiële agressievelingen een preventief huisverbod kregen. Zo'n verbod is niet zozeer bedoeld als strafmaatregel, maar meer als afkoelingsperiode. Een preventief huisverbod duurt in principe tien dagen, maar kan als dat nodig is worden opgerekt tot maximaal 28 dagen.

Volgens de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders, die aanvankelijk niet stond te juichen toen hij en ambtsgenoten drie jaar geleden de bevoegdheid kregen in te grijpen bij dreigend huiselijk geweld, pakt de afkoelingsperiode vaak goed uit.

Politieagenten in Kennemerland moeten gemiddeld acht keer per dag in actie komen wegens huiselijk geweld. In totaal werden vorig jaar circa 3000 incidenten geregistreerd. Burgemeester Schneiders: ,,Dat vind ik heel veel. Een triest gegeven.''

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.