Vreemde bijsmaak

Catcher Dashenko Ricardo overlegt met Scott Ronnenbergh. Rechts Kinheim-coach Wim Martinus. Foto United Photos/Paul Vreeker

Monne Reitsma
Haarlem

Corendon Kinheim won zaterdag tweemaal van Neptunus, maar toch zal het team van coach Wim Martinus een nare bijsmaak overhouden aan het drieluik in de play-offs. In het Pim Mulier stadion werd Kinheim vernederd ten overstaan van het eigen publiek: 0-19.

Eerder dit seizoen was Neptunus al eens met 0-8 en 1-11 te sterk. Zelfs honkbalcijfergoeroe Marco Stoovelaar wist niet wanneer Kinheim voor het laatst met 19 punten verschil had verloren.

Zondag werd Kinheim dus aan diggelen geslagen door een getergd Neptunus. Een dag eerder was het voor het publiek een stuk enerverender. Zaterdag moest de ploeg het verregende duel van donderdag nog uitspelen. Na een 0-2 achterstand won Kinheim in de tie-break nog met 3-2 in Rotterdam. Daarna begon meteen het tweede duel en ook dat eindigde in overwinning voor de Haarlemmers met 7-5.

Schrijnend

Uiteraard tekende de als nummer drie geplaatste ploeg voor twee zeges tegen het iets sterker geachte Neptunus, maar de manier waarop het zondag misging was schrijnend. Neptunus trok daarmee de stand weer gelijk in de stand. Beide ploegen hebben nu zes punten.

In het derde duel deelde hij in de malaise, maar ’rookie’ Jochem Koedijk was in de eerste twee duels wel heel belangrijk aan slag. Eerst sloeg hij Dudley Leonora binnen voor de 1-1 en daarna scoorde hij zelf de 1-2. In het tweede optreden was de buitenvelder goed voor drie hits in vier beurten.

Bijzonder, omdat hij meestal niet de opvallendste man is aan slag. ,,Dit zijn mijn eerste echte play-offs en dan is het wel heel lekker dat je belangrijk bent. Vorig jaar viel ik een aantal keer in, maar nu ben ik een vaste waarde. Het voordeel daarvan is dat niemand iets verwacht, dus kan ik zonder druk spelen”, aldus de 23-jarige Haarlemmer. ,,Dat zal volgend jaar anders zijn.”

Nare gevoel

Over het derde duel wilde Koedijk niet veel meer kwijt. ,,Neptunus is een sterk team, maar 0-19 gaat nergens over. Het lukte gewoon niet vandaag. Ik geloof dat ik in de peanuts wel eens met deze cijfers heb verloren, maar verder niet. We moeten op de eerste training dit nare gevoel weg zien te werken. Het vizier moet meteen op Pirates worden gericht.”

Toch was Koedijk tevreden over het eerste drieluik in de play-offs. ,,Vooraf teken ik zeker voor twee overwinningen. Nu hebben we ook het onderlinge resultaat in ons voordeel. Dat kan nog belangrijk worden.”

Vorig seizoen speelde Koedijk nog in de rookies bij de huidige assistent-coach Michael Crouwel. ,,Hier heb ik altijd van gedroomd. Ik speel al mijn hele leven bij Kinheim en nu mag ik in het eerste spelen. De hoofdklasse is voor mij een hele mooie ervaring. Zaterdag sloeg ik een goede hit tegen Diegomar Markwell. Toch één van de beste werpers van Nederland. Dat is dan een lekker gevoel.”

Donderdag en zaterdag speelt Kinheim uit bij Pirates in Amsterdam. Zondag is het Pim Mulier stadion het decor. ,,Ondanks vandaag hebben we wel de juiste spirit binnen het team. We gaan gewoon twee keer winnen van Pirates”, blikte Koedijk alvast vooruit.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen