Verstijfde kat en makke honden in asiel Hoofddorp

Wessel Mekking
hoofddorp

De samenleving kan niet meer zonder vrijwilligers. Haarlems Dagblad pakt de handschoen op. We schrijven niet alleen over vrijwilligerswerk, maar voeren het ook uit. Als de helpende krant.

Bij verpleeghuis Bornholm waren ze lang collega’s. Nu, jaren later, werken Margareth de Hamer en Freddeke van der Heide in het Hoofddorpse dierenasiel opnieuw samen.

Freddeke doet al sinds de zomer van vorig jaar gemiddeld één ochtend per week vrijwilligerswerk bij het asiel aan de rand van Hoofddorp. In de vakantieperiodes, als veel stagiaires afwezig zijn, werkt ze vaak meer uren. Ze is gek van honden en werkt niet meer in loondienst. Dus was het niet zo gek dat ze voor het asiel koos.

Het is meteen gezellig met Freddeke. ,,Heb je ook een hond’’, vraagt ze. Nee, maar we vinden het over het algemeen wel lieve beesten, en het meedraaien bij het asiel doen we letterlijk vrijwillig.

,,Dag mop’’, spreekt Freddeke een van de honden aan. Met haar aanstekelijke enthousiasme haalde ze ook oud-collega Margareth over om de handen uit de mouwen te steken. ,,Ik ben gek op beesten’’, is de belangrijkste drijfveer van Margareth om aan de slag te gaan bij het asiel. Maar voordat ze zo’n drempel neemt, moet ze wel een ’schop’ onder haar kont hebben, geeft ze toe. Het duwtje van Freddeke was erg welkom, want Margareth heeft het zichtbaar naar haar zin. Als jong meisje was ze al gek van honden. Ze vertelt dat ze vroeger in IJmuiden honden uit het asiel uitliet in de hoop dat ze die van haar ouders mocht houden. Helaas werkte die truc niet.

We helpen de twee bij het schoonmaken van hondenverblijven. De dames hebben al het nodige voorwerk gedaan. Terwijl de honden zich mogen uitleven op een van de speelterreinen, gaan we in de weer met tuinslang en vloerwisser.

Vrijwilligers als Freddeke en Margareth zijn onmisbaar bij het Hoofddorpse dierenasiel. Het zijn vooral vrouwen die zich belangeloos inzetten voor de tientallen katten en honden. Het asiel kan rekenen op zo’n dertig vrijwilligers, vertelt assistent-beheerder Marleen Welbergen. Ook steekt een aantal stagiaires regelmatig de handen uit de mouwen.

Laila van der Kolk is een van de zes betaalde krachten bij het Hoofddorpse asiel, dat valt onder de Stichting Dierenopvang Haarlemmermeer (SDO). Ze houdt een oogje in het zeil bij de speelvelden. ,,Hier staat altijd één iemand op te letten’’, vertelt ze. Want niet alle honden zijn even goed met elkaar. Ze wijst op een klein beestje, dat ondanks zijn bescheiden afmeting dominant blijkt te zijn. Daar houdt ze dan rekening mee. En niet zelden wisselt ze een hond naar een ander veld.

Even later is het tijd voor de honden om weer naar hun verblijf te gaan. Daar helpen we bij. De meeste honden laten zich makkelijk een halsband omdoen en zijn als makke schapen naar hun hok te leiden. Van een Duitse herder die binnen moest blijven en keihard blaft, lijken ze niet onder de indruk. Een waarschuwing krijgen we wel: maak de honden pas los als je het deurtje van hun verblijf achter je hebt dichtgetrokken. Het zal niet het eerste beest zijn dat ertussendoor floept.

Nadat dit werk gedaan is, meldt zich bij de balie een Hoofddorper die z’n kat is kwijtgeraakt. Bij het asiel kunnen ze hem helaas niet helpen, het beest is hier niet binnengebracht, blijkt al snel. Wel geeft de dame achter de balie hem tips voor zijn zoektocht.

Aan de oostkant van het asiel huizen de katten. Een aantal verwilderde beesten, dat lang in de natuur heeft geleefd, zit in quarantaine. Hier wordt geprobeerd hen weer te laten wennen aan mensen oftewel te laten resocialiseren, vertelt assistent-beheerder Marleen.

Dat moet soms vanaf de grond worden opgebouwd. ,,Het is niet voor iedereen weggelegd. Vaak begint het met naast de kooi zitten en rustig praten.’’ Heel langzaam kan het vertrouwen worden opgebouwd door een snoepje voor het beest neer te leggen. Maar geloof het of niet, sommige van deze katten krijgen uiteindelijk weer een plekje bij een gezin. Beesten die toch te verwilderd zijn, komen soms op boerderijen terecht.

Patricia Dekker uit Nieuw-Vennep is in de weer met twee katten die vorige week zijn binnengebracht. Ze zijn flink verwilderd, nogal bang en daardoor gevaarlijk. Voordat we hun hokken gaan schoonmaken, moet de deur van het kamertje waar deze staan dicht. Voorzichtigheid voor alles. Dus sluiten we een deel van het hok af voordat we het schoonmaken. Als we klaar zijn, gaat het beest ineengedoken en ogenschijnlijk verstijfd in een hoekje zitten

Patricia is een van de supervrijwilligers. Ze is op zoek naar een baan en in de tussentijd is ze zo’n 3,5 dag per week in de weer met de asielkatten, vertelt de Vennepse tijden het schoonmaken. Ze vindt het ’hartstikke leuk werk’ en leert veel, ook door het vertrouwen dat ze van de beroepskrachten krijgt. En dat praten tegen katten, dat gebeurt vanzelf als je maar lang genoeg met ze werkt, lacht ze.

Ondertussen zit de kat nog steeds weggedoken in een hoekje. Van knuffelen met katjes komt vandaag niet veel terecht. ,,De basis hier is schoonmaakwerk’’, had assistent-beheerder Marleen vooraf al gezegd.

Dagopvang voor hond met druk baasje

Het Hoofddorpse dierenasiel heeft ook een dagopvang voor honden. Baasjes die bijvoorbeeld vanwege een drukke baan geen tijd hebben om overdag hun huisdier uit te laten, kunnen voor hem of haar een plekje reserveren in het asiel bij de Weg om de Noord (N201).

,,Bij ons kunnen ze lekker spelen en krijgen ze genoeg aandacht in plaats van dat ze alleen thuis zitten’’, legt assistent-beheerder Marleen Welbergen uit. ,,Ze gaan twee keer per dag naar buiten en we houden ze bezig.’’ De honden worden na 8 uur gebracht en voor 18 uur weer opgehaald. De dagopvang voorziet in een behoefte, vertelt Marleen. Op dinsdag en donderdag is vaak geen plek meer in de dagopvang, zo druk is het dan. ,,We zijn hier nu een paar jaar mee bezig en krijgen steeds meer aanvragen.’’

Ook in de vakanties zit een deel van het asiel vaak vol. Niet met gedumpte dieren, maar met katten en honden die tijdelijk in het pension zitten omdat hun baasjes op reis zijn. Het mooiste compliment dat vrijwilligers en medewerkers kunnen krijgen, is dat iemand die z’n huisdier uit het asiel heeft gehaald, deze weer naar het pension brengt.

Vrijwilligers gezocht

Zoekt het asiel nog mensen die belangeloos de handen uit de mouwen willen steken? ,,We hebben nu een goede basis qua vrijwilligers maar we kunnen nog wel wat hulp gebruiken’’, zegt Marleen. ,,Vooral in de schoolvakanties, dan hebben we geen stagiaires en is het qua bezetting het drukst.’’ Ook mensen die goed zijn in het laten resocialiseren van verwilderde katten, kunnen zich melden. Maar, waarschuwt Marleen, dit is niet voor iedereen weggelegd. Geduld, kalmte en kennis van kattengedrag zijn vereist.

Poes Memphis heeft rust en ruimte nodig

Poes Memphis is erg schuw. Nee, haar als onbekende aaien mag niet. Met Memphis moeten we heel voorzichtig zijn. Maar volgens assistent-beheerder Marleen Welbergen is het al een wereld van verschil met toen ze, waarschijnlijk verwilderd, werd binnengebracht bij het asiel.

Langzaam komt Memphis bij en resocialiseert ze. De poes zal moeilijker te plaatsen zijn dan de gemiddelde kat, realiseert Marleen zich. Maar ook op dit potje past een dekseltje, denkt ze. Bij een rustig gezin zal Memphis prima kunnen aarden.

Of zoals te lezen is op de website van het Hoofddorpse dierenasiel: ,,Memphis heeft het gezegde de kat uit de boom kijken uitgevonden. Ze houdt helemaal niet van direct contact en daar zal ze waarschijnlijk slechte ervaringen mee hebben. Als je te snel contact wil, dan kan ze gaan blazen en als dat niet genoeg is, dan kan ze ook een tik uitdelen. Memphis heeft ruimte en rust nodig om te wennen. Een rustig huis zonder kinderen en huisdieren. Ze zal nooit een fan worden van visite of vreemde mensen over de vloer. Memphis zoekt mensen met een lange adem zodat ze alle tijd krijgt om alles in haar eigen tempo te ervaren.’’

Informatie over honden en katten die een huis zoeken staat op www.sdo.dierenbescherming.nl. Ook vrijwilligers kunnen zich via deze website melden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.