Mustang weer in de wolken

Zo stond de Mustang er 50 jaar geleden bij op het ’observation deck’ van (toen) het hoogste gebouw ter wereld. Foto Ford

Zo stond de Mustang er 50 jaar geleden bij op het ’observation deck’ van (toen) het hoogste gebouw ter wereld. Foto Ford

1 / 8
Peter Lodewijks

Vandaag en morgen is het een drukte van belang in en op het New Yorkse Empire State Building. Ter gelegenheid van zijn verjaardag wordt een Ford Mustang bovenop het gebouw neergezet, net als bij zijn geboorte gebeurde, een halve eeuw geleden.

Een mooie publiciteitsstunt, die nog aardig wat voeten - of wielen - in de aarde heeft. Want hoe krijg je zo’n auto bovenop de immense, 443 meter hoge wolkenkrabber in hartje Manhattan? Er is geen kraan die zo hoog reikt en met een helikopter gaat het niet door de torenspits die boven alles uitsteekt en het relatief smalle uitkijkplatform, waar de Mustang geparkeerd wordt, onbereikbaar maakt. En dus blijft er maar één manier over: de Mustang wordt per lift naar boven gebracht. Maar dat past natuurlijk niet en daarom moet de wagen eerst in pasklare stukken worden gezaagd, die vervolgens 86 verdiepingen omhoog worden gebracht om daar, op het uitkijkplatform, in elkaar te worden gezet. Zo deden ze het toen en zo doen ze het nu.

Wereldwijde viering

De stunt van Ford maakt deel uit van de grootse wereldwijde viering van 50 jaar Mustang. Fans en eigenaren uit zestien landen, waarvan tien Europese, nemen van 16 tot 20 april deel aan verschillende Mustang-festiviteiten in de VS, later staan ook evenementen in Europa gepland. Hoewel de Ford Mustang van oudsher niet wereldwijd officieel is verkocht, is de passie voor deze betaalbare sportauto overal ter wereld aanwezig. Sommigen verschepen hun Mustang zelfs naar de Verenigde Staten, zodat ze met hun eigen auto kunnen deelnemen aan deze unieke gebeurtenis. Ook op de New York International Auto Show, die vrijdag open gaat voor publiek, zal de jarige Mustang ruimschoots aandacht krijgen. De sensationele Amerikaan maakte in 1964 zijn debuut tijdens de Wereldtentoonstelling in New York.

Morgen, precies een halve eeuw geleden ging de wagen officieel in de verkoop en Ford-dealers boekten die eerste dag een recordaantal van 22.000 verkopen en bestellingen, wat uiteindelijk een afzet van meer dan 418.000 stuks werd in het eerste jaar en een miljoen verkochte wagens in minder dan twee jaar. De afgelopen vijf decennia zijn er wereldwijd meer dan negen miljoen Mustangs verkocht.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.