Kindergemeenteraad Hillegom beleeft zijn première

Sjaak Smakman
Hillegom

Woensdagavond beleeft de kindergemeenteraad zijn premiere in Hillegom. Om 19.00 uur gaan twaalf leerlingen van De Giraf, de Johannesschool en de Daltonschool met elkaar in debat aan welk van de vier ingediende projecten ze de beschikbare 2.000 euro willen besteden.

Vorig jaar besloot de Hillegomse politiek om net als de meeste buurgemeenten een kindergemeenteraad te gaan oraniseren. Jong geleerd is oud gedaan, is de gedachte achter de kindergemeenteraden. Mochten ze later geen bestuurder worden, dan hebben ze in elk geval kunnen ervaren dat het maken van politieke keuzes niet zo eenvoudig is als het soms lijkt.

De achtstegroepers hebben de afgelopen tijd twee keer les op school gehad van een gemeenteraadslid. Daarna zijn ze naar de raadszaal geweest, hebben ze de de projecten gekozen die ze willen verdedigen en hebben ze de vier kinderen aangewezen die dit moeten gaan doen. De keuze gaat woensdag tussen vier projecten: een Lente-ontmoetingsfeest (Taalcafé Hillegom), een etentje voor cliënten van de voedselbank (vereniging Senioren KBO Hillegom), lopen voor voor visueel beperkten (SIB-loopcollectief) en T-shirts voor de leiding van de Huttenbouw (stichting Hillegomse Huttenbouw).

De vergadering wordt geleid door burgemeester Arie van Erk en is live te volgen. De winnende organisatie krijgt woensdag ook meteen de cheque uitgereikt. Volgend jaar - de kinderraadsvergadering wordt jaarlijks gehouden - zijn andere scholen aan de beurt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.