Antiek design of vintage

'Think Vintage'. Foto Jan Verlinden

Nanska van de Laar

Verner Panton, Le Corbusier, Charles en Ray Eames, Harry Bertoia, Poul Kjaerholm, Arne Jacobsen. Stuk voor stuk bijzondere ontwerpers van wie hun meubels nog altijd volop in de belangstelling staan.

Noemen we de draadstoel van Harry Bertoia vintage of antiek design. En de ’Panton’ stoel van Verner Panton? Is die retro of helemaal weer van nu. We kunnen ook zeggen: een goed ontwerp is tijdloos. Natuurlijk heeft elk tijdperk zijn eigen stijl. Denk maar aan de art nouveau rond 1900 en Bauhaus in de jaren dertig, zo weet ook kunsthistoricus Piet Swimberghe.

’Maar op sommige decennia kan je niet meteen een stijl plakken, bijvoorbeeld de jaren 1990 of het begin van de 21e eeuw. Bovendien is zoiets altijd een moeilijke denkoefening als je zelf midden in een tijdperk leeft. Maar toch is er heel wat dat de interieurs van onze tijd typeert. Het sleutelwoord is natuurlijk: ’Vintage’, schrijft hij in het voorwoord van zijn boek ’Think Vintage’ dat hij samen met fotograaf Jan Verlinde samenstelde.

Geen showroom

In het boek brengen Swimberghe en Verlinde - zeker voor de designliefhebbers - bijzondere interieurs in beeld. Zeker geen showrooms. Neem het huis van architect Caroline Notté. Haar interieur is niet onder één stijl te vatten. In ’Think Vintage’ noemt ze zichzelf ook een ’collectioneur’: ’Ik houd nu van alles en nog wat, van modern, van vintage, van kunst, noem maar op. Ik voel me dus aangetrokken tot veel stijlen’.

Herkenbaar zijn de schoolstoelen met stalen onderstel en houten zitting - wie heeft er niet ooit op gezeten - in het huis van interieurarchitect Julie Van Der Donckt. En aan de muur - een feest van herkenning voor wie in de jaren zestig en zeventig is opgegroeid - hangen Tomado boekenrekjes. Vintage? De Hema nam het boekenrek zo’n twee jaar geleden opnieuw in productie, naar het originele model.

En zo zijn er meer vintagemeubels die opnieuw in productie zijn genomen - vaak wel vervaardigd uit andere materialen - of een kopie zijn van een origineel model. Maar nieuw is niet antiek en dat is wat uit de foto’s spreekt die in het boek ’Think Vintage’ staan: interieurs vol antiek design én met een verhaal.

’Think Vintage’; Piet Swimberghe en Jan Verlinden; uitg. Lannoo; €39,99.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.