Roman over NSB-zoon

Maarten Claus
Haarlem

Het boek ’Elke dag een druppel gif’ vertelt het verhaal van Maarten Prins. Een jongen die opgroeit in het Haarlem van de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader is een fanatieke NSB'er. Het is Wilma Geldofs eerste jongerenroman, die nu ook is uitgegeven voor volwassenen. Voorheen schreef de Haarlemse boeken voor 12+.

,,Mijn vader was NSB'er’’, vertelt Wilma. ,,Ik weet uit de eerste hand wat voor invloed dat kan hebben op een gezin. Ik heb het boek niet geschreven als 'therapie', maar ik heb er wel van geleerd. Het was een geschiedenis waartoe ik mij moest verhouden. Mijn vader overleed toen ik vierentwintig jaar was. Over zijn NSB-verleden is in mijn familie altijd gezwegen.’’

Het boek gaat ook over de relatie tussen vader en zoon. En wat er gebeurt als ’mijn vader is de beste’, verandert in ’mijn vader is fout’, en de nasleep daarvan, die reikt tot ver na de oorlog. Het voelt als een realistisch boek, waarin de waarheid grijs is, niet zwart of wit. ,,Ik heb voor het boek verschillende ervaringsdeskundigen geïnterviewd. Waaronder Dick Woudenberg, een man nu 86 jaar wiens vader voor de NSB in de Tweede Kamer zat.

Dubbel gevoel

Het boek is in heldere taal geschreven, waarin Geldofs ervaring als jeugdboekenschrijfster naar voren komt, maar ze is vooral goed in het oproepen van gevoelens die onderhuids leven. Het is prettig dat de sfeer niet altijd direct benoemd wordt maar in de gebeurtenissen verankerd zit. Er hangt vaak een dubbel gevoel in de lucht.

Het verhaal speelt zich af in Haarlem, onder andere in de HBS aan de Oude Zijlvest. Tot Maarten naar de Reichsschule - een van Hitlers elitescholen - in Valkenburg gaat. Hier wordt hij opgeleid tot leider in het Derde Rijk. Hij wil dat zijn vader trots op hem is, zoals zijn vader dat is op zijn oudere broer. Als Maarten na de oorlog een vriendin krijgt die fel anti-nazi is begint zijn verleden op te spelen.

Het boek laat je achter met begrip voor een op het eerste gezicht moeilijk te begrijpen situatie. Geldof is blij met haar eerste niet-jeugdboek. ,,Ik heb het geschreven voor 15+, maar de uitgever vond het geschikt voor volwassenen, en heeft het daarom ook voor volwassenen uitgegeven. Juist ook zij zijn onder de indruk van het verhaal.''

Elke dag een druppel gif is verkrijgbaar in de bekende boekwinkels.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.