Opera, ballet en Muziektheater samen verder met nieuwe naam: Nationale Opera & Ballet

Hans Visser
Amsterdam

De Nederlandse Opera en het Nationale Ballet gaan vanaf 17 februari met hun thuisbasis Het Muziektheater in Amsterdam, samen verder onder de naam Nationale Opera en & Ballet.

Binnenkort zal die naam ook op het gebouw aan de Amstel komen te staan, al moet voor dat plan eerst nog een gemeentelijke vergunning worden afgegeven. Want: de helft van het complex huisvest het plaatselijke stadhuis, terwijl de hoofdingang voor alle bezoekers dezelfde is. De drie organisaties vormen al sinds 1 januari één bedrijf en willen zich nu als internationaal topinstituut voor opera en ballet ook aan de buitenwereld laten zien, aldus algemeen directeur Els van der Plas

Reisopera

De Nederlandse Opera voert straks als nieuwe merknaam: De Nationale Opera. Dat lijkt op De Nationale Reisopera. Daarom gaat dit operagezelschap uit Enschede zich De Nederlandse Reisopera noemen. De merknaam het Nationale Ballet blijft bestaan. Onder die naam verstigde het gezelschap zich bij de wereldtop. Directeur Ted Brandsen is daarom blij dat zijn gezelschap zich onder die bekende naam in het buitenland kan blijven manifesteren.

Talent

Gistermiddag werd ook bekend dat De Nederlandse Opera en De Nationale Reisopera gaan samenwerking bij het opleiden van jong talent. de Reisopera doet daar nu al veel aan, maar nu de Opera Studio is wegbezuinigd ligt die taak bij deze gezelschappen. Directeur Nicolas Mansfield van De Nationale Reisopera merkt daarbij op ervan uit te gaan dat de overheid ervoor zorgt dat de gezelschappen de kans krijgen dat talent later ook werk te bieden.

Hoe ze samen te werk zullen gaan, is nog niet bekend. Mansfield: ,,We gaan dat ontwikkelen met workshops die uiteindelijk kunnen leiden tot producties waarmee we dat talent podiumervaring kunnen laten opdoen.’’

Het ballet heeft zo’n opleiding al.

Huisstijl

Vanaf 17 februari krijgen opera, ballet en theater ook een gezamenlijke huisstijl: zaken als programmaboekjes, affiches en ook de website krijgen een aanzien dat is ontworpen door het Amsterdamse bureau Lesley Moore, vorig jaar winnaar van de Dutch Design Award.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.