’Wacht met led-verlichting’

Annalaura Molducci
Haarlem

Een meerderheid van de gemeenteraad voelt voor het voorstel van het CDA om nog even te wachten met het vervangen van de straatverlichting door led-armaturen.

De ontwikkelingen gaan zo snel dat dat beter is. Bovendien zijn de huidige armaturen nog niet versleten. Dat zei CDA-raadslid Ron Dreijer donderdag in de raadscommissie beheer. Hij heeft zich uitvoerig in de zaak verdiept.

Haarlem heeft een beleidsplan openbare verlichting maar dat is nogal gedateerd. Daarom is dit jaar een nieuw plan geschreven. Omdat de gemeente heeft afgesproken om in 2030 50 procent minder energie te gebruiken voor de openbare verlichting wilde de gemeente de armaturen versneld vervangen.

Niet logisch, vindt Dreijer. ,,Je kunt beter iets anders doen, zoals het huidige energienet van wisselstroom omzetten naar gelijkstroom. Dat heeft meerdere voordelen; het is minder kwetsbaar en goedkoper in onderhoud. Bovendien werken led-lampen op gelijkstroom en hoeven er geen omvormers te worden toegepast in de armaturen.”

Volgens Dreijer is het prima om nog een paar jaar met vervanging te wachten want de led-verlichting wordt steeds goedkoper en energiezuiniger de komende jaren. In de huidige plannen van de gemeente zou er vanaf 2019 tot 2036 structureel voor 499 duizend euro armaturen worden vervangen. ,,Dat betekent dat Haarlem in 2021 al armaturen heeft vervangen die pas in 2028 een vervanging toe waren. Dat is niet kostenefficiënt en duurzaam.” Daarom dient het CDA bij de komende raadsvergadering een amendement in.

Alle partijen zijn het erover eens dat het voorstel van het CDA bestudering behoeft. Trots Haarlem wil weten wat het de Haarlemmers gaat schelen in geld, maar dat weet Dreijer niet. Ook zijn er zorgen over de wet van de remmende voorsprong. Frank Visser (CU): ,,Ik snap de redenering maar je kunt wel eeuwig wachten want er komen steeds weer nieuwe ontwikkelingen, moeten we geen grens trekken?” Visser denkt dat er meer winst valt te halen door verlichting te dimmen of op sommige plaatsen lantaarnpalen weg te halen. Een motie van hem die een raadsmeerderheid haalde, is niet goed uitgewerkt, vindt hij.

Wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) geeft Dreijer een compliment voor zijn onderzoek naar wisselstroom en geleidestroom. Volgens haar duurt het nog vijf jaar voordat Haarlem daartoe kan overgaan. Niets doen is geen optie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.